Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Privrednici u RS-u protiv poskupljenja industrijske struje

BiH

struja brojilo

Privrednici u Republici Srpskoj danas su oštro kritikovali najavljeno povećanje cijene električne energije od 10 do 12 posto za većinu industrijskih potrošača u tom bh.entitetu.

– Neprihvatljivo je bilo kakvo poskupljenje struje – upozorio je potredsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić i naveo da traže od “Elektroprivrede RS” da uradi unutrašnju racionalizaciju.

[pull_quote_right]Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović je i danas ponovila da je njen stav da poskupljenje struje maksimalno može da bude tri do četiri posto[/pull_quote_right]

On je podsjetio da privrednici plaćaju i tzv. solidarni porez za pomoć nakon prošlogodišnjih poplava, što je dodatni namet za realni sektor.

Samo ta dva opterećenja u privredi će, kaže, uticati na smanjenje dobiti i do 10 posto firmama koje dobro posluju, dok će za one koje su u lošem stanju to biti mnogo veće opterećenje.

Direktorica “Elektroprivrede RS” Branislava Milekić tvrdi da do poskupljenja struje u RS nije došlo zbog povećanja broja radnika u posljednje dvoje godine.

Ona je na pres-konferenciji nakon sastanka predstavnika poslovne zajednice, “Elektroprivrede RS” i Regulatorne komisije za energetiku RS, pojasnila da će cijena električne energije zavisiti od obračuna i jačine prenosnog dalekovoda te da se od poskupljenja struje očekuje godišnji prihod u iznosu od 35 miliona KM.

Međutim, i direktorica Privredne komore RS-a je Dragica Ristić ocijenila je neprihvatljivim najavljeno povećanje cijene za privrednike u RS, jer je ove godine, kako je to bilo definisano u mjerama Ekonomske politike, trebalo ići ka rasterećenju privrede i donošenju reformskih zakona koji će je učiniti konkurentnijom.

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović je i danas ponovila da je njen stav da poskupljenje struje maksimalno može da bude tri do četiri posto te da je od regulatora i od “Elektroprivrede” zatraženo obrazloženje u vezi s predloženim poskupljenjem električne energije, odnosno novim tarifnim postupkom, kako bi se utvrdilo šta se dalje može učiniti.

Ona je navela da Narodna skupština RS-a, a ne Vlada odlučuje o mandatu članova Komisije za energetiku od kojih je četvorici istekao mandat te se postavlja pitanje da li su odluku o poskupljenju struje mogli donijeti u tehničkom mandatu.