Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FIBA konačno dala “zeleno svjetlo”, ABA liga igra se i iduće sezone

crvena_zvezda

FIBA je konačno priznala ABA ligu, čime je potvrđeno da će se to regionalno košarkaško takmičenje igrati i sljedeće sezone.

Tako je okončana drama koja se odvijala proteklih sedmica, a koja je u jednom trenutku prijetila i sankcijama nacionalnim savezima čiji su klubovi bili dogovorili, po FIBA-u, nedopustivu raspodjelu vlasničke strukture u ABA ligi.

[pull_quote_right]Sljedeće izdanje ove lige ponovno će brojati 12 klubova, a i dalje će kroz nju biti moguće izboriti plasman u ULEB-ova takmičenja, Euroligu i Eurokup[/pull_quote_right]

FIBA je na nedjeljnom sastanku u Budimpešti pozitivno reagirala na posljednje promjene vezane uz podjelu prava među klubovima i ograničavanje djelatnosti kompanije Sidro na marketinške aktivnosti.

Nakon niza pisama iz sjedišta FIBA-e u Ženevi, u kojima se nacionalnim savezima s prostora bivše Jugoslavije prijetilo izbacivanjem reprezentacija s takmičenja pod FIBA-inim okriljem, sad je konačno stiglo pozitivno mišljenje o naporima koji su napravljeni kako bi se ABA liga prilagodila svim propisima Međunarodne košarkaške federacije.

Sljedeće izdanje ove lige ponovno će brojati 12 klubova, a i dalje će kroz nju biti moguće izboriti plasman u ULEB-ova takmičenja, Euroligu i Eurokup.

Također, pojavila se i informacija kako će od sezone 2016./2017. biti uveden i druga liga ABA lige, koji bi bio podijeljen na dvije grupe.