Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FIBA ne priznaje nove ugovore velikana s Euroligom

euroliga real

Evropski ogranak Međunarodne košarkaške federacije (FIBA Europe) ne priznaje kao validne desetogodišnje ugovore koje su najveći evropski klubovi potpisali sa Euroligom i već za godinu dana zahtjevat će od njih da se priključe takmičenjima pod okriljem FIBA-e.

FIBA je odlučna u namjeri da istjera svoje u sukobu sa Euroligom što smo mogli da zaključimo na osnovu suspenzija koje su izrečene mnogim evropskim reprezentacijama.

Da čak ni oni najmoćniji neće biti pošteđeni pritiska potvrđuje i vijest koju je u utorak lansirala italijanska “Gazzetta dello Sport”, a tiče se planova FIBA-e vezano za 11 klubova koji su lani potpisali desetogodišnje ugovore sa Euroligom.

Ugledni italijanski list prenosi svoja saznanja da FIBA ne priznaje kao validne desetogodšnje ugovore koje su klubovi potpisali sa Euroligom zbog čega će već od narednog ljeta tražiti da se oni okrenu takmičenjima pod okriljem FIBA-e.

Pomenuti klubovi trenutno imaju ugovore do 2017. godine i kada oni budu istekli FIBA će zatražiti da se priklone takmičenjima pod njenim okriljem.

Sa druge strane, Euroliga je sa evropskim velikanima potpisala ugovore koji sadrže klauzule sa velikim penalima u slučaju jednostranog raskida.

Podsjećamo da su desetogodišnje ugovore sa Euroligom nedavno potpisali Real Madrid, Barcelona, Laboral Kuxa, CSKA, Fenerbahce, Anadolu Efes, Olympiakos, Panathinaikos, Žalgiris i Armani Milano.