Dun & Bradstreet analiza pokazuje opadajući broj stečajeva u svijetu

stečaj

Dun & Bradstreet, strateški partner grupe Bisnode, za 2016. godinu predviđa isti postotak rasta svjetskog BDP-a kao i u 2015. godini (2,4%) dok istovremeno bilježi i padajući trend broja stečajeva preduzeća po svijetu.

Tome su doprinijele niske i još uvijek opadajuće kamatne stope, rekordno niska inflacija te niske cijene sirovina, posebno energenata. Među državama u kojima se broj stečajeva značajno smanjuje su i Sjedinjene Američke Države i Japan.

U Americi na taj trend najveći uticaj ima stabilnost domaće potrošnje te niske kamatne stope, a u Japanu osobito niska vrijednost domaće valute, niski troškovi zajmova i spremnost banaka za reprogramiranje dugova. Trend povećanja broja stečajeva s druge strane bilježi se u državama koje su iznadprosječno ovisne o poslovanju sa Kinom i sirovinama. To su Australija, Hong Kong, Vijetnam i Tajvan.

Ključni rizik za svjetsku privredu u 2016. godini predstavljaju sve slabija tržišta u razvoju, niža dobit i usporeni privredni rast koji bi se u SAD trebao smanjiti na 2,1%, a u Kini na 6% – smanjivat će se i brazilska i ruska privreda.

Privreda EU još je uvijek u poteškoćama. Nekoliko svijetlih primjera u Istočnoj Europi će biti premalo za značajan uticaj na globalnu ekonomiju. Prema takvom scenariju je jasno da će Kina i države izvoznici sirovina, koje su bile u naponu snaga između 2010. i 2014. godine, pasti u višegodišnju korekciju. To će se kasnije odraziti  na razvijena tržišta i na tržišta u razvoju koja su do sada bila možda neosjetljiva na globalnu neuravnoteženost.

Rizici u međunarodnoj ekonomiji tako ostaju na visokim, zamalo rekordnim, razinama. To vrlo dobro pokazuje indeks globalnog rizika (GRI) koji izračunava Dun & Bradstreet. Od 132 države koje su bile uključene u analizu čak 92 ih je ocijenjeno lošije nego na početku 2008. a samo kod 17 država ta je ocjena rasla.

U trenutnoj fazi privrednog oporavka očekivali bi baš suprotnu sliku – poboljšanje ocjene rizika kod većine država. Dun & Bradstreet iz tog razloga savjetuje prilagođavanje kreditne izloženosti po državama, djelatnostima kao i po veličini preduzeća jer su lokalni uvjeti kreditiranja brzo promjenjivi i različiti. Društva koja su jako izložena tržištima u razvoju i koriste visoke financijske poluge kod financiranja neka budu posebno oprezna.

Bisnode BH dio je međunarodne grupe Bisnode, najvećeg europskog ponuđača poslovnih i bonitetnih informacija u 17 država Europe sa sjedištem u Švedskoj. Grupa Bisnode je već od 2002. godine najveći strateški partner svjetskog ponuđača Dun & Bradstreet koji nudi poslovne informacije za više od 250 miliona preduzeća iz 220 država.