Ostali sportovi

FIBA predstavila novi sistem takmičenja

16/09/2015

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) je u Lilu, gdje se igra završnica Eurobasketa 2015, predstavila novi sistem takmičenja za Svjetski kup, koji će se igrati 2019. godine, a čiji će domaćin biti Kina, kao i za kontinentalna prvenstva.

Prema FIBA-inim planovima Svjetski kup će se počevši od 2019. godine igrati svake četiri godine. Posljednje Svjetsko prvenstvo održano je 2014. u Španiji, pa će se zbog novog sistema kvalifikacija napraviti petogodišnja, umjesto dosadašnje četverogodišnje pauze. Kada su u pitanju kontinentalna prvenstva od 2017. i ona će se igrati svake četiri, a ne svake dvije godine kao što je do sada bio slučaj. Završni turniri svih spomenutih takmičenja igraće se u mjesecu septembru.

Reprezentacije će u svakom kvalifikacionom ciklusu biti podijeljene na “A” i “B” diviziju. Svi kontinenti imaće po 16 selekcija u “A” diviziji, osim Evrope kod koje će biti 32 reprezentacije. Sve ostale zemlje će igrati “B” diviziju.

Na Svjetskom kupu 2019. igraće 32 selekcije, a jedino domaćin neće igrati kvalifikacije. Najviše predstavnika 12 imaće Evropa, po sedam Amerika i Azija sa Pacifikom, te pet Afrika.

Što se konkretno tiče evropskih kvalifikacija one će se igrati u dva kruga od novembra 2017. do februara 2019. godine. U prvom krugu će 32 selekcije biti podijeljene u osam grupa sa po četiri tima. Određena su tri termina za odigravanje utakmica novembar 2017., te februar i juni 2018. godine. Po tri najbolje plasirane reprezentacije iz svake grupe formiraće nove četiri grupe sa po šest ekipa, a prenosiće bodove iz prve runde kvalifikacija. U drugoj fazi svaka od zemalja igraće samo sa selekcijama s kojima se nije sastajala u prvoj, a termini su septembar i novembar 2018., te februar 2019. U obje faze se igra po sistemu svako sa svakim kući i na strani.

“S naše tačke gledišta novi sistem kvalifikacija će biti bolji za nas. Konačno ćemo imati jednake šanse kao i ostale velike reprezentacija da se domognemo Svjetskog kupa. Iako se na prvi pogled čini kako ćemo imati veće troškove jer će se igrati više utakmica u različitim terminima, to nije tako. Ovako ćemo imati priliku da igramo tri jake utakmice na domaćem parketu, a ako prođemo u drugu fazu još tri. FIBA je to smislila. Ovako ćemo imati priliku da marketinškim aktivnostima zaradimo novac, onda tu su TV prava i na kraju neizostavno novac od prodaje karata. Mogu se ovakve kvalifikcije lijepo iskoristiti da se zaradi i pokriju se troškovi takmičenja”, smatra Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH.

Sistem kvalifikacija za Eurobasket 2021 biće sličan. Posljednje Evropsko prvenstvo do kojeg će se moći doći po starom sistemu biće održano 2017. Još uvijek nije određen domaćin, a glavni kandidat je Ukrajina ukoliko se smiri politička i bezbjedonosna situacija u ovoj zemlji. Kvalifikacije za Eurobasket 2021 počeće u novembru 2019., a završiće u februaru 2021. godine.

“Nema dileme da su nacionalni timovi pokretačka snaga evropske košarke. Danas samo nekoliko zemalja ima priliku da gleda uživo svoje reprezentacije. Ove promjene i novi kalendar takmičenja donijeće mogućnost navijačima da bodre svoje selekcije u zvaničnim takmičarskim utakmicama FIBA-e”, rekao je Kamil Novak, izvršni direktor FIBA Evrope.

Novi sistem kvalifikacija za Svjetski kup i kontinentalna prvenstva uključiće preko 140 reprezentacija, a odigraće se 1.250 takmičarskih utakmica tokom jednog ciklusa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.