Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje “TOR” održalo sastanak zbog teške situacije u stočarstvu

ovce stocarstvo

Federalna udruga uzgajivača ovaca, koza i ostalih “TOR” Mostar zajedno s općinskim i županijskim udrugama i savezima poljoprivrednika održala je danas sastanka zbog teškog stanja u stočarstvu, kao nositelju razvoja BiH.

Na sastanku su donesene odluke i zahtjevi poljoprivrednika prema nadležnim ministarstvima i Vladi FBiH, kao i u slučaju neispunjavanja zahtjeva o početku prosvjeda poljoprivrednika, priopćili su iz Udruge “TOR”.

Iz Udruge zahtijevaju poštivanje prioriteta prigodom isplate poticaja te daju potporu ministru Šemsudinu Dediću za uvođenje reda u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kako bi, kako navode, poticaje konzumirali stvarni poljoprivrednici po zakonu, a ne kao u dosadašnjih ministara po “jaranskoj i rodbinskoj vezi”.

Iz Udruge osuđuju političke pritiske na Vladu FBiH koji vrši skupina “upitnih poljoprivrednika, na čelu s Vidanom Grgićem iz Posavske županije, koja mimo zakona traži isplatu štete od elementarnih nepogoda što nije prioritet i za koju ima fond”.

“Napominjemo kako su 2012. godine štete pretrpjeli i Zeničko-dobojska, Tuzlanska, Hercegovačko-neretvanska županija, kao i drugi u Federaciji BiH i blokadama ne traže sredstva niti vrše politički pritisak, zanemarujući teško stanje u FBiH nastalo pljačkom proračuna od svojih naredbodavaca”, navodi se u priopćenju.

Iz Udruge su uputili potporu izabranim dužnosnicima na poštivanju zakona, prioriteta i osuda političkih pritisaka i blokada te je upućen poziv institucijama da ih sankcioniraju kako ne bi mimo zakona i bez valjanih razloga maltretirali građane ove zemlje i stvarali lošu sliku za strane investitore.