Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Republika Srpska prinuđena na kupovinu struje od Federacije BiH

struja distrubucija

“Elektroprivreda Republike Srpske“ bila je prinuđena ove godine kupovati električnu energiju od Federacije BiH, Hrvatske i Srbije, iako Republika Srpska proizvodi više struje nego što su domaće potrebe i važi za jedinog izvoznika struje u regionu.

Uprava Mješovitog holdinga “Elektroprivreda Republike Srpske“ je aktom, koji je u posjedu banjalučkog portala “capital“, obavijestila Vladu RS u funkciji Skupštine akcionara da su izvršili “nabavku nedostajućih količina električne energije“ u fabruaru i martu 2015. godine u vrijednosti od 781.965,05 KM.

Razlog nije rast privredne aktivnosti i potrošnje, već pad proizvodnje usljed lošeg rukovođenja i neinvestiranja u proizvodne sisteme.

-Usljed nedostatka električne energije u navedenom periodu MH “ERS“ MP a.d. Trebinje je izvršila nabavku nedostajućih količina električne energije na dnevnom (satnom) nivou u februaru 2015. godine i to za dane: 14., 15., 16. i 22., te u martu 2015. godine za dane: 07. i 08. Ukupno je nabavljeno 8.210 MWh električne energije u vrijednosti od 781.965,05 KM -, navodi se Izvještaju Komisije za kupovinu električne energije.

Izvještaj je usvojio i Nadzorni odbor “Elektroprivrede RS“, koji potpisuje predsjednica Slavica Injac uz konstataciju da je nabavka struje izvršena po Zakonu o javnim nabavkama.

-Ovo je posljedica pogrešne politike vlasti u vođenju Elektroprivrede RS. Najveći dio dobiti Elektroprivreda RS uglavnom troši za finansiranje projekata iz kulturnog, sportskog života (donacije sportskim klubovima, kulturne manifestacije, filmovi i slično) i za, kako se to zvanično naziva, zaštite prirodno istorijskog nasljeđa, a ustvari radi se o 10 miliona KM koje su date “Andrićgradu“. Ostane vrlo malo novca od dobiti i skoro simboličan iznos se plasira u obnovu energetskih postrojenja, odnosno njihovo renoviranje. Upravo zbog zastarjelosti opreme, često iz elektroenergetskog sistema RS iskaču veliki prioizvođači (RITE Gacko i Ugljevik) usljed čega je Elektroprivreda RS prisiljena da tajno kupuje struju na ino-tržištu – ocijenili su za “capital“ stručnjaci iz energetskog sektora.

Do nedostatka električne energije u sistemu došlo je zbog neraspoloživosti Termoelektrane Ugljevik i Termoelektrane Gacko u pojedinim danima i niske kote na protočnim hidroelektranama zbog pojačanog angažovanja, službeno je opravdanje “Elektroprivrede Republike Srpske“ dostavljeno Vladi RS i ministru za industriju, energetiku i rudarstvo RS Petru Đokiću.

-Takva situacija je i pored maksimalnog angažovanja ostalih proizvodnih kapaciteta, prouzrokovala nedostatak električne energije za podmirenje sopstvenog konzuma, odnosno potrošnje RS, Brčko Distrikta i isporuke po zaključenim komercijalnim ugovorima – kaže se u Izvještaju Komisije za kupovinu električne energije.

Zbog navedene situacije, dodaje se, a u okolnostima kada je nedostajalo električne energije za podmirenje sopstvenog konzuma, bilo je neophodno hitno pristupiti nabavci nedostajuće električne energije za navedene dane, u količinama po procjeni nadležne službe Direkcije za upravljanje proizvodnjom.

-Nedostajuća električna energija je nabavljena po propisanoj proceduri, odnosno saglasno odredbama Pravilnika o prodaji i nabavci (kupovini) električne energije na dnevnom i satnom nivou, o čemu je ovlašćena Komisija podnijela odgovarajuće izvještaje o kupovini nedostajuće električne energije, odnosno izvještaje o verifikaciji nabavke nedostajuće električne energije za taj dan, koje je Uprava usvojila – navodi se u Izvještaju Komisije za kupovinu električne energije.

“„Elektroprivreda“ nije direktno kupovala električnu energiju, čak ni od Srbije kojoj direktno prodaje, već preko firme “Interenergo“ na osnovu ugovora zaključenih 7. i 8. marta 2015. godine.