Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog pandemije

FINA sa 6,5 miliona dolara pomaže pripreme sportista za OI u Tokiju

plivanje (1)

Dva miliona dolara (oko 1,75 miliona eura) namijenjeno je za 100 stipendija za sportiste koji trenutno ne ispunjavaju olimpijske kvalifikacione standarde

Svjetska federacija vodenih sportova (FINA) daće gotovo 6,5 miliona dolara (oko 5,7 miliona eura) pomoći sportistima za pripreme za Olimpijske igre u Tokiju, koje su zbog pandemije koronavirusa prolongirane sa 2020. na 2021. godinu, prenosi Anadolu Agency (AA).

FINA je objavila da želi pomoći sportistima koji se zbog pandemije susreću sa poteškoćama povezanim sa njihovim treninzima i mogućnostima takmičenja.

Plan uključuje četiri miliona dolara (oko 3,5 miliona eura) za najmanje 160 nacionalnih saveza koji će podržati sportiste snoseći troškove treninga, učešća na takmičenjima i života u sljedećoj godini.

Dva miliona dolara (oko 1,75 miliona eura) namijenjeno je za 100 stipendija za sportiste koji trenutno ne ispunjavaju olimpijske kvalifikacione standarde za pripreme u nacionalnim ili kontinentalnim centrima. FINA podržava i regionalne baze u Rusiji, Senegalu, Tajlandu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Nepovratna sredstva u iznosu od 460.000 dolara (oko 400.000 eura) ići će kontinentalnim federacijama vodenih sportova.