Abu Dabi

Formula 1: Hamilton i Mercedes ovjerili titule prvaka

Hamilton titula

Hamilton je do pobjede došao sa prvog startnog mjesta, bila je to njegova 11. pobjeda u sezoni i ukupno 84. u karijeri, a donijela mu je šestu titulu prvaka svijeta

Vozač Mercedesa Lewis Hamilton pobijedio je na posljednjoj utrci sezone Formule 1 koja je danas vožena za Veliku nagradu Abu Dhabija, čime su Hamilton i njegova ekipa Mercedesa odbranili titule prvaka u obje konkurencije, javlja Anadolu Agency (AA).

Hamilton je do pobjede došao sa prvog startnog mjesta, bila je to njegova 11. pobjeda u sezoni i ukupno 84. u karijeri, a donijela mu je šestu titulu prvaka svijeta.

Hamilton je na pisti Yas Marina, dugoj 5.554 metra, imao prolazno vrijeme od 1:34:05.715. Drugoplasirani u Abu Dhabiju bio je Belgijanac Max Verstappen, koji je za Hamiltonom je kasnio 16,7 sekundi. Utrku kao trećeplasirani okončao je Charles Leclerc, u bolidu Ferrarija, sa 43,4 sekunde zaostatka.

Hamilton je u konkurenciji vozača sa 413 bodova uvjerljivo osvojio titulu svjetskog prvaka, a na drugom mjestu sa 87 bodova manje sezonu je završio njegov kolega iz Mercedesa Valtteri Bottas. Slijede ih Max Verstappen i Charles Lecierc.

U poretku konstruktora Mercedes je sezonu završio na prvom mjestu sa 739 bodova, a Ferrari je na drugom mjestu sakupio 235 bodova manje. Red Bull je trećeplasirani, a slijede timovi McLaren i Renault.