Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tekst satiričnog karaktera

Bosanski bukvalista: CIK objavila imovinske kartone, Komšić vlasnik Golfa 2 sa tespihom na retrovizoru

komsic-dodik-dzaferovic1

Budući da se u Bosni i Hercegovini, kojom kormilari najneodgovornija grupa ljudi od rata naovamo, sve lošije živi, a sve više priča o novim sukobima i ratu upravo da se ne bismo bavili našim sve lošijim životima, ugledni hroničar društvenih zbivanja Bosanski Bukvalista – povrememo i kad se za tim ukaže potreba – sedmično za Inforadar secira sve bitne aktivnosti naših političara koji nas predstavljaju pred međunarodnom zajednicom i čine sve u ispunjavanju svog prioritetnog vanjskopolitičkog cilja – priključenja Evropskoj uniji i NATO-u do 2068. godine.

Petak, 22. novembar

Poznati akademski slikar i umjetnik Memo Haljevac optužio je političarku Naše stranke Sabinu Ćudić da radi na njegovoj smjeni u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić u kojem je zaposlen kao mlađi referent za akvarel sa područja Kantona Sarajevo. Naveo je da je tokom rada u Zavodu izrastao u jednog od najboljih slikara s ovih područja te da je u Zavodu naslikao neka od svojih najvećih slikarskih remek-djela koja danas krase klozete na Farmi i u Parovima. Iz protesta što se niko iz policije ozbiljnije ne bavi hajkom na njegov lik i djelo, umjetnik Memo, najviše poznat po tome što jedini u pola godine nije uspio nešto povaliti na Farmi, najavio je da će od danas dnevno davati po jedan otkaz u svakoj firmi u kojoj je zaposlen preko štele.

Subota, 23. novembar

Brzom i profesionalnom intervencijom policijskih službenika MUP-a RS u Banja Luci je je priveden lider pokreta Restart Stefan Blagić jer je na Trgu Krajine imao namjeru da izvede performans sa lutkama koje su zabranjene na teritoriji RS-a. Brzom intervencijom policije uz Blagića su privedeni i Petar Pan, Robin Hud, Spajdermen i Aladin. Svi osumnjičeni su nakon ispitivanja pušteni na slobodu osim Aladina za kojeg se utvrdilo da vuče korijene sa Bliskog istoka i za kojeg MUP RS sumnja da je dio dobro uvježbane terorističke organizacije koja koristi migrantsku rutu kako bi preko lutkarskih predstava širila strah i trepet kod domicilnog stanovništva. Prilikom pretresa kod njega je pronadjena čarobna lampa koja je izuzeta i poslana u laboratorij u Laktaše na detaljnije ispitivanje. Iz policije obavještavaju građane da ako u gradu primjete Betmena ili Nindže kornjače da im ne prilaze i da hitno pozovu najbližu policijsku stanicu.

Nedjelja, 24. novembar

Kantonalni odbor SDA Sarajevo najoštrije je osudio premijera KS Edina Fortu da je ponizio državu BiH tako što je na Dan državnosti BiH istakao da je ponosan na svoje obrazovanje i što je studirao i diplomirao na sveučilištima u dalekoj Americi i kao takav nije podržao akciju Kupujmo domaće gdje je mogao kupiti diplomu na tlu Bosne i Hercegovine kao što je uradila većina patriota ove zemlje koji dolaze iz najjače bošnjačke stranke SDA. Na kraju, iz SDA su još dodali da se premijer Forto mora javno izviniti svim članovima SDA koji su svoju diplomu pošteno i patriotski kupili u našoj domovini, a nisu bili baš najbistriji da redovno pohađaju škole kao što je to učinio Forto koji je još iz školskih dana na glasu da nikome nije dao da na kontrolnom prepisuje od njega.

Ponedjeljak, 25. novembar

Denis Bećirović, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i potpredsjednik SDP-a, povodom Dana državnosti BiH najavio je objavljivanje knjige pod imenom Zbirka otvorenih pisama Denisa Bećirovića. Riječ je o zbirci otvorenih pisama kojima je Bećirović kao dugogodišnji politički fukcioner sijao strah i trepet kako kod zvaničnika u Beogradu i Zagrebu tako i kod političkih neistomišljenika i neprijatelja BiH u zemlji. Inače knjiga će biti podijeljena na dva dijela. Jedan dio govori o tome kako je Bećirović svojim otvorenim pismima zaustavio odliv mozgova i omladine iz države, a drugi dio knjige će biti o ratnim devedesetim prošlog vijeka kada je Denis kao mlad i vojno sposoban zaslužio brojna ratna priznanja zbog hrabrosti koje je iskazao u brojnim tuzlanskim podrumima i skloništima.

Utorak, 26. novembar

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH dala je preporuka Predstavničkom domu Parlamenta BiH za potvrđivanje imenovanja Zorana Tegeltije na predsjedavajućeg Vijeća ministara. Osam članova je bilo ZA, a šest PROTIV njegovog imenovanja. Tegeltija je poznat kao jedan od najpoštenijih političara na tlu RS i BiH i mnogi ga uspoređuju sa legendarnim Robinom Hudom koji je uzimao od bogatih i davao sirotinji. Tako je i Zoki Tegeltija još dok je u dva navrata bio ministar finansija u RS uspio da likvidira tri banke i da obični narod zaduži za 170 miliona eura samo da ne sjede džabe kod kuće na što su mu građani RS ostali vječno zahvalni.

Srijeda, 27. novembar

Nogometni savez BiH prekinuo je saradnju sa Robertom Prosinečkim. Iako je iza sebe imao relativno uspješnu sezonu u sarajevskim ćevabdžinicama i buregdžinicama gdje je njegova svakodnevna taktika 4-3-3 (četiri bureka, tri ćevapa i tri ražnjića) naišla na oduševljenje vlasnika ugostiteljskih objekata, Nogometni Savez BiH ipak je zaključio da sa hrvatskim stručnjakom više ne produžava saradnju nakon što je dotični u jednoj sarajevskoj buregdžinici naočigled zaprepaštenih prolaznika zatražio burek sa sirom.

Četvrtak, 28. novembar

Centralna izborna komisija BiH danas je zvanično objavila imovinske kartone izabranih zvaničnika na posljednjim općim izborima koji su održani u oktobru 2018. Šefik Džaferović iz SDA posjeduje po duluma zemlje viškuće, vozi polovnog mercedesa 91. godište i uradio je nove zube, i gornju i donju vilicu. Milorad Dodik (SNSD) posjeduje tri krmka i dvije krmače, ima kokošinjac sa dvadesetak peradi kao i kravu, junca i junicu. Od automobila vozi moskvić kojem je registracija istekla, a trenutno razmišlja o kupovini polovnih zimskih guma na rate. Željko Komšić, jedini Hrvat u Predsjedništvu, posjeduje dva kredita u Vakufskoj banci, vlasnik je Golfa dvice sa tespihom i liljanima na retrovizoru i posjeduje počasno mjesto u prvom saffu Careve džamije u Sarajevu. Na proljeće planira prelomit kredit i podignut’ drugi sprat na kući.


Tekst je satiričnog karaktera…