Korak ispred policije

Krađa registarskih tablica u Sarajevu: Kriminalci traže 200 eura

vojnicko_jesen

Poznato je da kriminal vezan za automobile već duži niz godina predstavlja jednu od najunosnijih kriminalnih aktivnosti na prostoru Bosne i Hercegovine i regiona, a taj problem je eskalirao neposredno nakon rata i traje sve ove godine.

Sve vrijeme se nekako činilo da su kriminalci uvijek korak ispred policije, te su razvijali posebne metode od krađe vozila, preko prebacivanja preko granice ili naplate do sakrivanja tragova, piše AJB.

Poslije ubistva dvojice sarajevskih policajaca, za koje se vjeruje da su izvršili pripadnici auto mafije, poduzimaju se intenzivnije policijske mjere na suzbijanju ove kriminalne grane. Međutim, kriminalci izgleda iznalaze nove načine kako da sa manje rizika dođu do finansijske koristi, a da ne kradu automobile i tako budu manje na meti policijskim istražiteljima.

Posljednjih mjeseci primjetna je pojava krađe registarskih tablica sa automobila, naročito u Kantonu Sarajevo. Nakon što kriminalci ukradu registarske tablice sa parkiranih automobila (uglavnom u noćnim satima), oni ostave poruku sa brojem telefona i traže novac u zamjenu za ukradene registarske tablice.

Takođe je evidentirana još jedna pojava vezana za automobile: krađe reklamnih oznaka na taxi vozilima (table firme) i magnetnih antena. U ovim slučajevima kriminalci ne traže novac za otkup oznaka na taxi vozilima već ih vjerovatno preprodaju. Ove nove kriminalne pojave izazivaju stres kod građana i dodatne troškove i onako opterećenog kućnog budžeta, uz izazivanje dodatnog osjećaja nesigurnosti kod oštećenih.

Ispovijest oštećenih

Oštećena osoba inicijala R. L. je prije nekoliko dana u kasnim večernjim satima ispred zgrade u kojoj živi uočila da na njegovom automobile nedostaju obje registracijske tablice.

“Moj automobil je bio parkiran ispred zgrade u naselju u kojem nisu inače zabilježene učestale krađe ili druga krivična djela. Nakon što sam pregledao vozilo da utvrdim da li je ukradeno još nešto, opazio sam da je na brisaču okačena poruka sa telefonskim brojem i natpisom da ne zovem policiju ukoliko želim svoje tablice nazad. U prvi mah, instinktivno sam nazvao taj broj, koji je u tom trenutku bio isključen”, ispričao je. Ipak je R. L. razmišljajući da li će tablice biti zloupotrijebljene u svrhu počinjenja neke druge štete ili krađe pozvao policiju.

“Policijska patrola je jako brzo stigla. Policajcima sam ispričao šta je bilo, pri tome su uzeli moje podatke, zapisali i rekli da će me pozvati ako nešto saznaju. Takođe mi je rečeno da mogu doći u policijsku stanicu kad god želim da dam izjavu krim inspektoru, ali da je to to što oni mogu učiniti. Pitao sam policajce zašto ne pokušaju locirati navedeni broj, na što nisam dobio odgovor”, svjedoči svoje neprijatno iskustvo oštećeni R. L.

U slučaju gubitka ili krađe registarskih tablica, dosta je komplikovana i dugo traje procedura izdavanja novih tablica i uz to nije nimalo jeftino. Policijska uprava vam izdaje potvrdu o odjavi stare tablice, zatim se ide na tehnički pregled gdje se unose podaci u novu saobraćajnu dozvolu kao i unos podataka u knjižicu automobila. Zatim se u policijskoj stanici ovjeravaju novi podaci, unose u bazu te se mora napraviti i novo osiguranje. Međutim, tokom procedure, vlasnik automobila ne smije voziti navedeni automobil. Očito da ova jako komplikovana procedura natjera građane da u ovoj situaciji pokušaju proći jeftinije, te se odluče na kontaktiranje kradljivaca.

Poziv na broj

Slično je postupio i R. L. koji navodi da je nakon obeshrabrujućeg postupka policajaca, odlučio sam pozivati broj sa poruke danima nakon krađe tablice.

“Tek nakon dva dana sam uspio dobiti osobu sa druge strane telefona i pitati za informacije o mojim tablicama. Prvo što me pitao muškarac srednjih godina (sudeći po glasu) koji se javio na taj broj, jeste da li sam zvao policiju”, prepričava.

“Glas sa druge strane mi je potpuno hladnim glasom odgovorio da, ukoliko želim svoje tablice nazad, trebam ih platiti. Da trebam svoje tablice za koje sam platio registraciju nekom lopovu platiti?! Kao da je to potpuno legalno?! Glas je potom hladno nastavio: ‘200 eura želim za tablice. Ako nemaš ili ne želiš da platiš, baciću tablice prvom prilikom’. Rečeno mi je da kupim XBON na trafici za dati broj i da ću onda dobiti tačnu lokaciju svojih tablica. Iako sam odbio u prvi mah, rekao sam lopovima da ću se javiti za dva do tri sata dok skupim pare, jer nisam u mogućnosti da dam te pare”, nastavlja R. L.

Pošto je R. L. penzioner sa prosječnom penzijom, tih 200 eura je novac koji mjesečno ima za sve životne troškove, nije bio u stanju platiti traženi iznos. Takođe je bio svjestan činjenice da još više novca treba potrošiti ako uđe u proceduru izdavanja novih tablica te je odlučio ponovo kontaktirati broj kradljivaca.

“Nazvao sam kriminalce nakon dva sata i rekao da nemam 200 eura, ali da mogu dati 200 konvertibilnih maraka (100 eura) i da se barem sažale na to da sam penzioner. Nakon toga sam dogovorio primopredaju tablica i novca, te sam se sa kriminalcima našao u poslijepodnevnim satima kod BBI centra. Da, iako je nemoguće za povjerovati, upravo u samom centru grada sam otkupio svoje tablice naočigled mnogobrojnih prolaznika od dvojice muškaraca u kasnim tridesetim godinama”, pomalo razočarano kaže R. L.

Slično iskustvo ima i taksista iz Sarajeva, N. V. koji navodi da je u posljednje dvije godine učestala pojava krađe taxi krovnih oznaka i magnetne antene.

“Krađa taxi krovnih oznaka u prosjeku ošteti taxi vozača za oko 200 do 300 konvertibilnih maraka (100 do 150 eura). Kriminalci kradu te krovne oznake i magnetne antene, jer je moguće preprodati ih vrlo brzo, a pri tome je i vrlo lako iste otuđiti, jer ih taxi vozači ostavljaju na autu”, govori N. V.

O svom ličnom iskustvu N. V. iznosi detalje i govori kako je prije godinu dana parkirao taxi vozilo ispred kuće. Tom prilikom mu je ukradena tabla firme sa vozila, kao i magnetna antena, o čemu je obavijestio policiju. No, nakon što slučaj nije razriješen ni nakon sedam dana, odlučio je kupiti nove tablu i antenu na internetu, gdje je na jednoj stranici pronašao upravo svoju antenu i tablu, te je sam kupio za 200 konvertibilnih maraka (100 eura).

Pogled sa policijske i zakonske strane

U cilju potvrde navoda oštećenih i provjere da li se može govoriti o novoj vrsti kriminaliteta na području Kantona Sarajevo, poslali smo upit Odjeljenju za odnose sa javnošću MUP-a Kantona Sarajevo.

Vrlo brzo je stigao odgovor kojeg prenosimo u cijelosti.

“U skladu sa nadležnostima, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo, prati svaki vid kriminaliteta, te postupa u skladu sa zakonom sa ciljem rasvjetljavanja prijavljenih krivičnih djela iz nadležnosti ove policijske agencije. Kada je u pitanju krađa registarskih oznaka, odnosno, oznaka taxi vozila, nije zabilježen veći broj takvih krađa, te se ne može govoriti o masovnoj pojavi, već o pojedinačnim slučajevima”.

Međutim, posljednjih dana mediji su izvijestili o sličnoj pojavi sa kojom se susreću istražitelji Policijske uprave Centar Sarajevo. Kada je u samo tri dana prijavljeno pet slučajeva krađe registarskih tablica, te da su oštećeni bili inostrani državljani ili bh. građani koji žive u inostranstvu. U ovim slučajevima kradljivci traže i po 500 eura u zamjenu za ukradene tablice.

Poznato je da su i 2017. godine evidentirani primjeri krađe registarskih tablica, uključujući i krađu diplomatskih tablica. Prema tadašnjim podacima MUP-a Kantona Sarajevo godišnje se izgubi ili ukrade stotine registracija, među kojima ima i diplomatskih. Tada je glasnogovornica MUP-a Kantona Sarajevo Suvada Kuldija izjavila: “Za prvih osam mjeseci 2017. godine, na području Kantona Sarajevo prijavljene su krađe i gubljenje registarskih tablica, ukupan broj je 743. Od tog broja bh. tablice je 737, dok je šest diplomatskih registarskih tablica”.

Manji rizik

Penzionisani krim inspektor Mladen Blagovčanin je mišljenja da kriminalci na ovaj način manje rizikuju nego da se opredijele za krađu automobila, a i ukoliko budu uhvaćeni, kazne za takva djela nisu rigorozne.

“Ne iznenađuje me drskost kriminalaca i njihova sloboda da broj mobitela koji je danima aktivan, jer je kriminalce teško uhvatiti na djelu bez angažovanja jačih policijskih snaga, a znamo da nedostaje policajaca i za puno opasnije i složenije policijske operacije”, navodi Blagovčanin.

“Moja poruka kao građanina, kao nekoga ko se osjeća nezaštićenim i nesigurnim jeste da nisu samo kriminalci krivi za ovo stanje, već odgovornost snosi i policija koja ponekad više pažnje posveti kažnjavanju za nepropisno parkiranje i blaže prekršaje, nego ovakvim i sličnim djelima. Posebno zabrinjava kada se ovakve stvari događaju u samom centru grada, a lopovi bez imalo straha ucjenjuju obični narod”, kaže oštećeni R. L.

Na osnovu člana 215. stav 3. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini (“Službeni glasnik BiH”, broj 6/06), ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, u saradnji sa entitetskim ministarstvima unutrašnjih poslova u Bosni i Hercegovini, i policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, 2007. godine donosi Pravilnik o registriranju vozila, a u Članu 11. (Gubitak, krađa ili oštećenje registarskih tablica), stoji:

(1) Vlasnik registriranog vozila dužan je nadležnom tijelu prijaviti gubitak, krađu ili oštećenje registarskih tablica. (2) Uz zahtjev za promjenu registarskih tablica prilaže se izjava o krađi, gubitku ili oštećenju u kom slučaju se prilaže i oštećena tablica. (3) U slučaju gubitka, krađe ili oštećenja registarskih tablica iz stava (1) ovog člana, nadležno tijelo izdaje nove registarske tablice i ispravu o vozilu.