Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

boks

Fury na Wembleyu brani titulu, zaradit će više nego ikada

Ipak, Fury i njegov tim pozivaju se na to da je Kralj Cigana puno veća zvijezda i licitacija različitih promotora za organizaciju meča je završila prije desetak dana

Tyson Fury jedan je od najboljih teškaških boksera u istoriji. 33-godišnji Britanac je u septembru prošle godine nokautirao Deontaya Wildera i zadržao titule po WBC-u i The Ringu. Iako je cijeli svijet čekao njegov okršaj s Anthonyjem Joshuom, planove je poremetio Aleksandar Usik koji je svladao Britanca.

Stoga je Fury našao drugog protivnika. Riječ je o Dillianu Whyteu, Furyjevom vršnjaku i sunarodnjaku porijeklom s Jamajke. On je slavljem protiv Rusa Aleksandra Povetkina zaradio šansu za napad na jedan od najprestižnijih pojaseva u svijetu boksa. Ovih dana stižu vijesti da su svi preduslovi za spektakl tu.

Iako je Fury u nekoliko navrata rekao kako titulu želi braniti u velškom Cardiffu, borba bi ipak trebala biti održana na glomaznom Wembleyju u Londonu. Datum predviđen za borbu je 23. aprila ove godine.

U ovom trenutku Whyteov tim mora staviti potpis na te uslove, ali krugovi iz borilačkog svijeta uvjeravaju da se radi tek o formalnosti i da nema razloga zašto ne bi pristali na borbu pod tim uslovima. Službeno sve mora biti dogovoreno do 21. februara.

Najveći problem u dogovorima bio je u raspodjeli novca. Naime, Fury i njegov tim htjeli su podjelu honorara 80:20, na što njegov suparnik nije htio pristati. Prema WBC-u omjer honorara smije iznositi maksimalno 55:45 u korist jednog boksera, a Whyte je i privremeni prvak.

Ipak, Fury i njegov tim pozivaju se na to da je Kralj Cigana puno veća zvijezda i licitacija različitih promotora za organizaciju meča je završila prije desetak dana. Pobjednik je promotor Frank Warren i njegov Queensberry.

Prema izvorima iz borilačkih medija, Furyju bi pripalo malo manje od 33 miliona dolara, a Whyteu oko osam. I jednom i drugom to bi bila najveća zarada od dogovorene borbe u karijeri. Naravno, tu tek treba ubrojiti zaradu od prodanih PPV-ova.