Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

boks

Fury prebio Chisoru i odbranio naslov prvaka, sudija morao prekinuti borbu

fury-chisora

Borba je bila toliko neravnopravna da je izazvala ogorčenje ljubitelja boksa

Tyson Fury je odbranio titulu teškaškog prvaka svijeta po WBC-u. Nakon nepunih deset rundi borbe u kojoj je potpuno dominirao, Fury je pobijedio Dereka Chisoru. Točnije, toliko je prebio Chisoru da je natjerao suca da se tokom desete runde uplete i završi borbu kako bi spasio Chisoru težih povreda.

Fury je od samog početka dominirao i osvojio svaku od rundi koje su odrađene u cijelosti, a bilo je nekoliko navrata u kojima je stjerao Chisoru u kut te bio jako blizu toga da ga nokautira. Ipak, u svakom od tih trenutaka kraj runde je bio blizu pa je Chisoru spasilo zvono.

Borba je bila toliko neravnopravna da je izazvala ogorčenje ljubitelja boksa. O tome koliko je Kralj Cigana bio dominantan protiv Del Boya svjedoči i to što je Fury tako pretukao Chisoru da mora na operaciju ruke kojom ga je namlatio. Chisora je pretrpio ozbiljno nateknuće oka kao rezultat nezadržive Furyjeve kanonade. Kako se borba primicala kraju stanje Chisorinog potpuno krvavog lica bilo je takvo da je sudac pred kraj desete runde okončao meč.

Bila je ovo 34. borba karijere za Tysona Furyja te je sad na omjeru od 33 pobjede i jednog neodlučenog ishoda. Savršeni omjer kvari mu remi s Deontayem Wilderom iz borbe održane početkom decembra 2018. U dva sljedeća ogleda s Wilderom upisao je pobjede tehničkim nokautom u sedmoj rundi i nokautom u 11.

Fury je ranije najavljivao povlačenje iz boksa, a kasnije to demantirao izjavom da borbama pokušava spasiti svoje mentalno zdravlje.

“Vrlo sam sebična osoba, trebao sam ostati u penziju, ali vratio sam se po još. Trebam to. Ne mogu prestati, možda mi neki doktor može pomoći. Ne znam kada ću prestati, imam 34 godine, za mnom su mnoge operacije, živio sam užasno nezdrav život izvan ringa. Igram se s vatrom. Prošao sam već svoj vrhunac i pitanje je koliko vremena imam dok se svijeća ne ugasi. Ne znam što će me natjerati da prestanem, vjerovatno neizbježna smrt, to je istina.

Više ne boksam za pojas, za novac, da dobijem još pet ili 25 borbi ili ujedinim titule, boksam zbog glave. Bez boksa, moje mentalno stanje rapidno pada i ne znam kako drukčije zadržati zdrav razum. Brutalno sam iskren, govorim iz srca. Ne znam kako prestati”, rekao je ranije u intervjuu za BT Sports.

Poslije pobjede protiv Whytea u aprilu ove godine i najave odlaska u penziju, Fury je se brzo predomislio i počeo raditi presing na Anthonyja Joshuu i njegov tim da dogovore meč. Joshua je izgubio od Oleksandra Usika u borbi za titule po WBA (Super), IBF, WBO i IBO. Nakon slavlja protiv Chisore, Fury je odmah prozvao Usika.

“Gdje je zečić Oleksandr Usik? Ti si sljedeći, mala kujice”, pitao je Fury pa nastavio urlati na Usika nakon što se ukrajinski bokser popeo u ring nakon prozivke:

“Već sam riješio jednog Ukrajinca, ti si sljedeći. Idemo! Sad se smiješ, ali završit ću te. Tu je i Joe Joyce, ja sam jedini koji proziva tvoje ime. Ako neće Usik, idemo ti i ja zapaliti Wembley. Ja te se ne bojim.”