Gasol neće na Olimpijadu?

spains-pau-gasol

Iskusni centar Španije Pau Gasol procijeniti će da li je sigurno da učestvuje na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, zbog epidemije virusa zika.

Grupa od 150 naučnika širom svijeta je pozvalo organizazore da odlože ili presele Igre zbog opasnosti od virusa, ali Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i Svjetska zdravstvena organizacije (SZO) tvrde da nema opasnosti.

“Nadam se da će MOK i SZO maksimalno ažurno obavještavati sportiste da li postoji rizik ili ne. Osjećam se odgovornim za podizanje svijesti o nečemu o čemu nismo dovoljno informisanji. Imam direktan kontakt sa naučnicima i biolozima koji su svakodnevno u kontaktu sa virusom. Mnogo je različitih mišljenja, pa shvatam ozbiljnost situacije. Procijeniti ću da li da li je sigurno učestvovati na Igrama. Nisam se iznenadio što su neki sportisti odustali, ni ja ne bih da izlažem sebe i porodicu opasnosti”, rekao je Gasol.

Epidemija je počela prije godinu dana u Brazilu, a sada se virus proširio na više od 60 zemalja.

Već je dokazano da virus zika izaziva teška oštećenja embriona, a kod odraslih neurološke probleme, uključujući i rijedak sindrom koji može biti smrtonosan ili dovesti do privremene paralize.

Naučnici takođe ukazuju da, uprkos povećanim naporima da se iskoreni zika – virus koji šire komarci, broj infekcija u Riju raste, a ne opada.

Brojni sportisti su izrazili zabrinutost zbog virusa zika i doveli u pitanje učešće na Olimpijskim igrama. Golferi Rory McIlroy, Danny Willett i Shane Lowry su među njima, a sa takmičenja su se već povukli Australijanci Adam Scott i Marc Leishman.

Olimpijske igre počinju 5. i traju do 21. avgusta.