Wilz: BiH će dobiti pohvale iako uvjet iz Tallina nije ispunjen

BiH

wilz (5)

Komandant NATO-štaba u Sarajevu, brigadni general Giselle Wilz smatra da će primarni fokus predstojećeg samita NATO-a u Varšavi biti na glavnim događajima koji se dešavaju oko nas, od migracija, preko uticaja koji Rusija ima u današnjem svijetu, do terorističkih aktivnosti, a očekuje da će Bosna i Hercegovina dobiti određene pohvale u smislu napretka koji je napravljen, pogotovo za njeno učešće u mirovnim operacijama i uknjižbu vojne imovine, iako uvjet iz Tallinna još nije ispunjen.

– Nekoliko zemalja članica posebno insistira na tome da se postigne politički dogovor kako bi se pokazala predanost vaše države Sjevernoatlantskom savezu – izjavila je Wilz u intervjuu za današnje Oslobođenje.

Upitana dokle se stiglo s knjiženjem vojne imovine kao državnog vlasništva, što je uslov za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), kazala je da je Ministarstvo odbrane BiH uložilo velike napore u to. Uknjižene su 24 lokacije, sve u Federaciji BiH. Dosta tehničkog posla završeno je i za druge lokacije. Međutim ili se vode sudski sporovi ili se jednostavno odbija uknjižba lokacija, zavisno od toga gdje se nalaze.

– Od novembra prošle godine nije napravljen neki značajniji pomak. Kada je postavljen uvjet u Tallinnu, tu se nije radilo samo o vojnoj imovini, jer znamo da je potrebna i drugim državama da bi mogle izvršavati zadatke, nego se željelo i da ova država pokaže sposobnost za donošenje teških odluka. Ovaj uvjet je postavljen kako bi BiH pokazala da može postići politički konsenzus – rekla je Wilz.

Misli da većim dijelom to blokira Republika Srpska, “iako vidimo da se sada pojavljuju neki sudski sporovi oko imovinskih pitanja, odnosno protivljenje uknjižbi imovine na državu BiH i u Federaciji BiH”.

Naglašava, međutim, da se NATO-štab ne uključuje previše u političke procese koji se dešavaju na najvišem nivou u BiH. To radi Bruxelles ili delegacije zemalja članica koje se tamo nalaze ili, pak ambasadori zemalja članica NATO-a ovdje.

Upitana gdje se danas BiH nalazi na putu u NATO, kazala je da se vidi napredak kada se govori o onome što se u vojsci naziva od taktičkog do strateškog nivoa.

– U reformama koje provode Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH mi pomažemo tako što radimo s njima, kako bi se povećala transparentnost u sistemu personala, koji će biti u skladu sa zakonima, kao i na poboljšanju propisa u oblasti nabavki, što će u konačnici omogućiti modernizaciju. Također, pomažemo u vježbama koje BiH izvodi kako bi se postigla kompatibilnost. Sve to utiče da Bosna i Hercegovina ispuni partnerske ciljeve iz programa Partnerstva za mir, koji je potpisala sa NATO-om – rekla je, između ostalog za Oslobođenje komandant NATO-štaba Giselle Wilz.