Ostali sportovi

sarajevo

Gekić pobjednik šahovskog turnira “Akademik prof. dr. Nijaz Duraković”

31/01/2021

Turnir se igrao po “Švicarskom sistemu”

Na današnjem osmom Memorijalnom šahovskom turniru “Akademik prof.dr. Nijaz Duraković” prvo mjesto osvojio je doc. dr. Haris Gekić, drugo Mirsad Oputić, a treće akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić.

Turnir su organizirali Šahovski klub Sarajevo u saradnji s Fakultetom političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu a igra se u znak sjećana na dugogodišnjeg profesora FPN-a i istaknutog društveno-političkog radnika. Svojim aktivnostima i naučnim djelovanjem akademik Duraković uvijek se borio i isticao Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu zemlju svih njenih naroda, a bio je i veliki zaljubljenik u šahovsku igru. Na prethodnih šest memorijalnih turnira nastupilo je preko 200 istaknutih kulturnih i javnih radnika Grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Turnir se igrao po “Švicarskom sistemu” u 9 kola uz tempo igre od 15 minuta + 3 sekunde dodatka po igraču. Sve partije s turnira bit će prijavljene za obračun FIDE rapid rejtinga. Sve propisane epidemiološke mjere od nadleženih štabova i službi su ispoštovane, saopćeno je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.