"provokacija"

Hrvatski ministar optužio europarlamentarce: “Htjeli su nezakonito preći granicu”

boz-talij

Božinović je kazao kako je dolazak delegacije bio u privatnom aranžmanu, da nije bila u pitanju najavljena službena delegacija i da su htjeli nezakonito prijeći granicu

Prvi čovjek MUP-a Republike Hrvatske Davor Božinović i načelnik Uprave za granicu i pomoćnik glavnog šefa policije Zoran Ničeno komentarisali su incident koji se dogodio prilikom dolaska delegacije italijanskih zastupnika u Evropskom parlamentu i grupe italijanskih novinara na granicu između Hrvatske i BiH.

Italijanski mediji objavili su kako je europarlamentarce koji su u subotu došli u Hrvatsku kako bi provjerili stanje na granici između BiH i Hrvatske dočekala policijska blokada, te im nije dozvoljen ulazak na teritoriju na kojoj su ranije više puta zabilježena kršenja ljudskih prava.

Božinović je kazao kako je dolazak delegacije bio u privatnom aranžmanu, da nije bila u pitanju najavljena službena delegacija i da su htjeli nezakonito prijeći granicu.

“Ovo je još jedna u nizu provokacija vezanih za postupanje hrvatske policije u ispunjavanju zadaća, a to je zaštita državne granice. Policija postupa u skladu sa hrvatskim zakonima, no nekima to očito nije dovoljno i pokušavaju dokazati da policija postupa suprotno tome”, kazao je ministar.

Ničeno je također rekao kako su EU parlamentarci htjeli prijeći granicu tamo gdje nije granični prijelaz.

“Policija je zaustavila tu grupu na 200 metara od granice i rekli su im da ne mogu nezakonito preći granicu. Sedam policajaca ih je zaustavilo i preprječilo im put. Oni su pokušali argumentirati svoj prolazak. U tom trenutku su i migranti željeli prijeći granicu. Ponudili smo im da gledaju granicu na nekom drugom mjestu i oni su to odbili. Potom su otišli dalje u BiH”, kazao je Ničeno.