Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbacili dallas

Golden State Warriorsi su prvi finalisti NBA lige

golden-state-warriors-ss

Curry je proglašen za najkorisnijeg igrača finalne serije Zapadne konferencije, sa prosječno postignutih 23,8 poena, uz 7,4 asistencija i 6,6 skokova

Košarkaši Golden Statea plasirali su se noćas u veliko finale NBA lige, pošto su na svom terenu pobijedili Dallas sa 120:110, i tako u finalnoj seriji Zapadne konferencije slavili sa 4:1. Najefikasniji u timu iz San Francisca bio je Klay Thompson sa 32 poena (osam pogođenih trojki), Andrew Wiggins je došao do double-double učinka sa 18 poena i 10 skokova, a Dramond Green je dodao 17 poena, devet asistencija i šest skokova.

Jordan Poole je u pobjedničkoj ekipi upisao 16 poena, dok je poen manje zabilježio Stephen Curry, uz devet asistencija.

Curry je proglašen za najkorisnijeg igrača finalne serije Zapadne konferencije, sa prosječno postignutih 23,8 poena, uz 7,4 asistencija i 6,6 skokova.

U ekipi Dallasa najbolji učinak je imao Luka Dončić sa 28 poena, devet skokova i šest asistencija, Spencer Dinwiddie je dodao 26 poena, dok je Dorian Finney-Smith upisao 13 poena.

Tokom cijele utakmice Golden state je bio u vodstvu, a najvećih plus 25 (87:62), imali su u trećoj dionici.

Dallas je pri kraju treće četvrtine smanjio razliku (92:84), ali u nastavku nisu uspjeli da dođu do potpunog preokreta.

Warriorsima je ovo šesto NBA finale u osam sezona. Tako su izjednačili rekord Chicago Bullsa, koji su predvođeni Michaelom Jordanom to uradili u periodu od 1991. – 1993. i 1996. – 1998. godine.

Ovo je Golden Stateu bila deveta pobjeda na domaćem terenu u play-offu, u isto toliko mečeva.

U noći između petka i subote u Bostonu se igra šesta utakmica finala Istočne konferencije. Domaći tim ima prednost 3:2 u seriji protiv Miamija.

Prvi meč velikog finala NBA lige igra se 2. juna.