Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dmytro kuleba

Ukrajinski šef diplomatije: Situacija na istoku zemlje gora je nego što kažu

rat ukrajina

Zamjenica ukrajinske ministrice odbrane Hanna Malyar rekla je da su bitke na istoku dosegle “maksimalni intenzitet”

Situacija u istočnoj Ukrajini još je gora nego što ljudi kažu da jest, rekao je ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba 26. maja dok ruske snage nastavljaju napredovati u Donbasu, piše Radio Slobodna Evropa.

Kuleba je također rekao da je zemlji potrebno teško naoružanje kako bi se učinkovito borila protiv Rusije i rekao da se ne vode mirovni pregovori s Rusijom.

Zamjenica ukrajinske ministrice odbrane Hanna Malyar rekla je da su bitke na istoku dosegle “maksimalni intenzitet”, a ruske snage istodobno jurišaju na položaje.

“Pred nama je izuzetno teška i duga faza borbe”, rekla je.

Talijanski premijer Mario Draghi rekao je tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da ne osjeća ni tračak nade za mir.

Draghi je na konferenciji za novinare rekao da ipak osjeća spremnost s Putinove strane da pokuša pronaći rješenje za međunarodnu krizu s hranom.

Prema Kremlju, Putin je Draghiju rekao da je Rusija “spremna dati značajan doprinos prevladavanju prehrambene krize kroz izvoz žitarica i gnojiva pod uvjetom da se ukinu politički motivirana ograničenja koja je nametnuo Zapad”.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja, ali ruske snage trenutno blokiraju ukrajinske crnomorske luke, ugrožavajući svjetske zalihe hrane.

Međunarodna zajednica poziva Rusiju da deblokira luke i dopusti izvoz ukrajinskog žita.

Rusko ministarstvo odbrane predložilo je koridor koji bi omogućio stranim brodovima da napuste crnomorske luke i drugi koji bi omogućio plovilima da napuste Mariupolj na Azovskom moru.

Kuleba je rekao da je njegova zemlja u načelu spremna dogovoriti se o sigurnim koridorima, ali nije sigurna može li vjerovati Rusiji.

Pitanje je kako osigurati da “Rusija neće prekršiti sporazum o sigurnom prolazu i da se njihova vojna plovila neće ušuljati u luku i napasti Odesu”, rekao je.

Ruske snage granatirale su 40 gradova na istoku zemlje koji još uvijek drži Kijev saopštila je ukrajinska vojska 26. maja.

Rusi su napredovali prema ključnim gradovima blizancima Syevyerodonetsk i Lysychansk, koji leže s obje strane rijeke Siverskiy Donets, a borbe su dosezale do granica Syevyerodonetsk.