Novi svjetski prvak

Hamilton pobijedio u Turskoj i stigao Schumachera

20201115_2_45378430_59783499_Web

Pobjednik današnje uzbudljive Velike nagrade Turske je Lewis Hamilton, novi stari svjetski prvak koji sada ima sedam titula, isto kao i Michael Schumacher. Drugi najbolji danas bio je Sergio Perez, dok je zadnje mjesto na postolju popunio Sebastian Vettel

Start utrke započet je na poprilično mokroj stazi i prošao je bez incidenata, a najgore je prošao Valtteri Bottas koji se izvrtio i pao na začelje poretka. Sjajan start je imao Sebastian Vettel, koji se probio do čak četvrtog mjesta, da bi par zavoja kasnije pretekao trećeg Hamiltona koji je proklizao i izgubio nekoliko pozicija. Poredak prvih pet nakon pet krugova bio je Stroll, Perez, Vettel, Verstappen i Albon.

U sedmom krugu počela su zaustavljanja u boksu, gdje se počelo prelaziti s kišnih guma na intermedia, što se vrlo brzo pokazalo kao dobar izbor jer se počela stvarati trkaća linija na stazi. U samo par sljedećih krugova većina vozača je promijenila gume, pa je došlo i do miješanja u poretku. Stroll je zadržao vodstvo, Perez je ostao drugi, Verstappen se probio na treće mjesto odličnom vožnjom na gumama za mokro, Vettel pao na četvrto, dok je Hamilton došao na peto ispred Albona.

U 16. krugu odustao je Giovniazzi, što je izazvalo virtuelni sigurnosni automobil, što je potrajalo jedan krug. Odmah nakon objavljivanja zelene zastave Hamilton je krenuo u napad na Vettel, no otišao je preširoko te izgubio mjesto i od Albona, a koji je samo nekoliko zavoja kasnije prešao Vettela te došao na četvrto mjesto. U 19. krugu Max Verstappen pokušao je proći Pereza, no proklizao je na pasicu te se izvrtio na pravcu u trećem sektoru, zbog čega je izgubio tri mjesta. Nizozemac je nakon toga otišao u boks po nove intermedia gume.

Za to vrijeme se Bottas izvrtio po treći put te time izgubio sve šanse da prenese svoje blijede šanse za naslov na sljedeću utrku. Kako je utrka odmicala i kako se staza sušila, tempo Strolla i Pereza je padao te su im se približili Albon, Vettel i Hamilton, no nije došlo do pretjecanja. U 33. krugu Vettel je prvi od te petorice ušao po nove gume, no Ferrari je ponovno napravio sjajno zaustavljanje te oštetio svog vozača za nekoliko sekundi. Hamilton ostaje na stazi te se pet krugova kasnije probija na vodeću poziciju, prešavši Pereza u DRS zoni.

Staza je u samo par krugova postala suha po trkaćoj liniji, što je određenim vozačima pomoglo da se probiju nekoliko pozicija. Najviše je tu profitirao Charles Leclerc, koji je u 41. krugu prošao Vettel te zasjeo na četvrto mjesto, dok je Stroll nakon boksa pao na sedmo mjesto te time izgubio šanse za pobjedu u utrci. Deset krugova prije kraja situacija je ostala nepromijenjena s Hamiltonom na vrhu i Perezom na drugom mjestu.

Charles Leclerc je u zadnjem krugu pokušao preteći Pereza, no lagano se prekočio, proklizao te izgubio dva mjesta, čime je njegov timski kolega Vettel osvojio prvo postolje sezone.