Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Formula 1

Hamiltona je spasio sistem kojeg nije htio na bolidu

Radi se o zaštitnoj šipci koja je u kokpitu postavljena iznad glave vozača. Napravljena je od titanija i teži oko devet kilograma

Australac Daniel Ricciardo u McLarenu pobjednik je nedjeljne Velike nagrade Italije u Monzi, 14. utrke svjetskog prvenstva Formule 1.

Utrku je obilježio sudar dvojice vodećih vozača u svjetskom prvenstvu, lidera Maxa Verstappena (Red Bull) i branitelja naslova Britanca Lewisa Hamiltona (Mercedes) u 26. krugu, kada je Verstappen sletio na Hamiltonov bolid, što je značilo kraj utrke za obojicu.

Hamilton je bio bijesan na rivala, koji je kasnije kažnjen. Ubrzo su se pojavile fotografije kako je točak Verstappenovog bolida udario Hamiltona u kacigu. Hamiltona je spasio zaštitni sistem Halo, koji je uveden kako bi vozači bili sigurniji ako dođe do prevrtanja bolida ili situacija kao u nedjelju.

Radi se o zaštitnoj šipci koja je u kokpitu postavljena iznad glave vozača. Napravljena je od titanija i teži oko devet kilograma.

Hamilton je nakon utrke istaknuo da mu je sistem Halo spasio vrat.

“Jako sam sretan. Hvala Bogu na sistemu Halo. To me na kraju spasilo. Mislim da me nikad nije udario auto po glavi i bio je to veliki šok za mene. Spasio mi je vrat. Utrkujem se jako dugo i osjećam se nevjerovatno blagoslovljeno jer me neko danas čuvao.”

Uvođenje sistema Halo mučilo je brojne vozače jer se ta titanijska šipka nalazi u njihovom vidnom polju. Šef Mercedesa Toto Wolff zaslužan je za Halo, štitnik koji je Hamiltonu spasio život. Hamilton je prije tri godine govorio protiv toga.

“Nadam se da ćemo mi vozači imati opciju birati želimo li ovaj zaštitni sistem na bolidu. Ja ga ne želim vidjeti kod sebe. Nadam se da nam to neće biti na bolidima jer je velika promjena. Sviđa mi se kako sada izgleda i znam da je rizično bez njega, ali to je draž ovog sporta. Radije bih riskirao i vozio bez toga.”