Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Talentovani 20-godišnjak

Haris Eminović, prvi bh. paraolimpijac u stonom tenisu: U Tokiju se neću predati

haris eminovic (1)

Zahvalan je na svoj podršci prijatelja, Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, a za uslove za treniranje u Banjaluci kaže da su daleko od uslova profesionalnog stonog tenisa

Haris Eminović iz Banjaluke, član Stonoteniskog kluba invalida Vrbas, prvi je stonoteniser iz Bosne i Hercegovine koji će nastupiti na Paraolimpijskim igrama, koje će ove godine biti održane u Tokiju od 24. avgusta do 5. septembra.

Ovaj dvadesetogodišnjak na svjetskom kvalifikacionom turniru za Paraolimpijske igre u Tokiju, koji je održan u Sloveniji zahvaljujući sjajnoj igri zaslužio je pozivnicu.

“To zahtjeva preveliko odricanje i prevelik trud i rad. I ne samo to već i motiv koji je bitan za sve nas sportiste. Naravno, teško je bilo i trenirati zbog ove pandemije, ali eto mi nismo odustajali. Samo jedna anegdota, moj trener je donio kući sto za stoni tenis, mi smo u garaži trenirali, na betonu, tako da eto, to je neka cijena ove Paraolimpijade, gdje smo stvarno dali sebe. I naše porodice, moja i mog trenera, dale su nam punu podršku i snagu i to je dovelo do ovog ishoda, a to su Paraolimpijske igre”, ispričao je Haris Eminović za Anadolu Agency (AA).

Donedavno ovaj mladić vrijedno je trenirao, a san mu je bio da ode na Paraolimpijske igre. Sada mu je san osvajanje medalje na najvežem sportskom takmičenju. Neće imati ništa protiv ni ako to ne bude već u Tokiju, a već prikuplja bodove za plasman na Paraolimpijadu, koja će se održati 2024. godine u Parizu.

“Nisam zaista ni očekivao da ću otići u Tokio, ali eto desilo se tako. Idući cilj mi je medalja na Paraolimpijadi, ali za sada želim da uživam u ovom dosadašnjem cilju, a to je da je da učestvujem u takmičenju među 16 najboljih igrača na planeti u Tokiju”, istakao je Eminović.

On je trenutno na šestom mjestu na listi najboljih juniora svijeta, dok je na listi seniora na 31, a za konkurenciju u Tokiju kaže da je preteška.

“Za mene jedno veliko iskustvo, to su igrači koji su ostavili iza sebe četiri, pet Olimpijada. Imaju ogromno iskustvo, znanje, teško da ih može šta iznenaditi, ali naravno ja se neću predati, boriću se kao što sam uspio ostvariti normu, tako da vidjećemo”, kaže mladi sportista.

Stoni tenis igra devet godina, a ozbiljnije se ovim sportom bavi oko pet godina. Od rođenja se bori sa urođenom bolešću, ukočenošću zglobova, a stoni tenis mu pomaže i u toj borbi.

“Stoni tenis mi je pružio priliku da se bavim sportom i ne samo rezultatski, već uspio sam da zdravstveno stanje puno poboljšam, da mogu normalno da hodam, da donekle trčim, da radim sve ostale stvari i što je cilj svega jeste da sam vrlo samostalan, bar tako mislim za sebe”, kaže Eminović.

Zahvalan je na svoj podršci prijatelja, Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, a za uslove za treniranje u Banjaluci kaže da su daleko od uslova profesionalnog stonog tenisa. Često odlazi na kampove i pripreme, a prije putovanja u Tokio pripremaće se u Zagrebu i Novom Sadu.

Njegov trener Jovica Šormaz rekao je da je odlazak na Paraolimpijske igre san svakog sportiste i svakog trenera, a da su Eminović i on počastvovani i presrećni zbog ostvarenja sna.

“Veliki je uspjeh otići na Olimpijske igre, što se tiče rezultata na Olimpijadi ako se ukaže prilika nadam se da ćemo je iskoristiti. Haris je samim odlaskom kao osoba sa invaliditetom pokazao svima u BiH da može, da može da se napravi rezultat koji je vrhunski. Dječak sa 20 godina kada to ostvari znači mogu to svi, samo treba na vrijeme krenuti. Ja se nadam da je on taj prvi, ali ne i posljednji olimpijac iz grada Banjaluke i Bosne i Hercegovine”, kazao je Šormaz.

Za uslove za treninge Šormaz je rekao da su oskudni, a i da je mnogo najboljih igrača i takmičara otišlo van granica BiH, pa se Eminović najčešće sprema i trenira sa reprezentacijama Srbije, Hrvatske i Slovenije. Nada se da će sa Gradom Banjaluka uspjeti riješiti problem sale za treninge, ali i da će stvoriti dobre uslove za bavljenje stonim tenisom, pogotovo za osobe sa invaliditetom. Veli da je to njima zaista potrebno iz više razloga, a jedan od najvažnijih je poboljšanje zdravstvenog stanja.

Šormaz je dodao da im je cilj da Eminović do Paraolimpijade u Parizu bude među 12 najboljih svjetskih igrača koji direktno učestvuju na igrama. Za ostvarenje tog cilja potrebno je da nastupa na većem broju turnira, ali i da učestvuje na svjetskim kupovima i prvenstvima.