Harun Mahmutović u 2015. zaradio 100.000 KM

harun-mahmutovic

Iako je Košarkaški savez u BiH već godinama u teškoj, gotovo nezavidnoj finansijskoj situaciji, zbog koje prijeti i gašenje pojedinih reprezentativnih selekcija, Harunu Mahmutoviću, sada već bivšem generalnom sekretaru KS BiH, samo je u prošloj godini na osnovu honorara i procenata od sponzorskih ugovora isplaćeno više od 100.000 KM, koliko godišnje ne zarađuje ni član Predsjedništva BiH!

Prema informacijama do kojih su došle “Nezavisne novine”, Mahmutović je, mimo zarade od honorara (koja je u 2015. iznosila oko 50.000 KM), od svakog sponzorskog ugovora imao procenat od 20 posto, pa po toj osnovi sada od Saveza želi inkasirati još najmanje toliko.

Primjera radi, samo od jednog takvog aranžmana s “Elektroprivredom BiH” Mahmutović je zaradio preko 20.000 KM, makar bi ovo veliko javno preduzeće, uostalom kao i “BH Telecom”, i bez Mahmutovića sigurno sponzoriralo KS BiH, kao i svih prethodnih godina.

Po zasad nepoznatom osnovu, u prva tri mjeseca ove godine iz kase Saveza na vlastiti žiro račun također je prebacio ukupno 19.000 KM (u dva navrata).

U isto vrijeme dok su se Mahmutović i pojedinci bogatili, našim je zlatnim kadetima prijetilo izbacivanje s EP zbog neplaćanja kotizacije (?!), a do povijesnog uspjeha su došli isključivo zahvaljujući uplati vlasnika “FIS Viteza” Pere Gudelja, navode „Nezavisne novine“.

Ipak, uprkos ovom najvećem uspjehu bh. košarke još od Bosninog osvajanja titule evopskog prvaka, selektoru Josipu Pandži, njegovim pomoćnicima, ali i mnogim drugim selektorima i pomoćnicima u drugim selekcijama, generalni sekretar u prošloj godini nije isplatio ni marke!

No, zato je dan nakon ovog uspjeha Mahmutović sam sebe “počastio” sa 5.000 KM (18. avgusta), a tri dana kasnije s dodatne 2.000 KM.

Sam Pandža, kojeg su novinari iznenadili pozivom, što je kod njega izazvalo nelagodu, nije mogao da govori na ovu temu.

“Nemam komentara, ne mogu ništa govoriti mimo sporta”, kratko je poručio.

Košarkaški trener Igor Mihajlović nije se, međutim, libio da kaže istinu.

“Bio sam pomoćnik Ljubi Vidačiću u U-20 i u 2015. nije nam ništa isplaćeno, što je zaista bezobrazno. Isplatila nas je nova uprava”, potvrdio je Mihajlović.

Interesantno je da je Nadzorni odbor KS BiH imao velikih problema da uopće revidira poslovanje Saveza, budući da, kako stoji u izvještaju, nisu mogli osigurati prisustvo gen. sekretara (?!), dok je računovođa bio na bolovanju. Ipak, i iz dijela koji su uspjeli revidirati, vidljive su velike nepravilnosti koje upućuju na kriminal i korupciju.

“Konstatujemo da nedostaje mnogo toga na šta je ukazano u 2014. godini: plan prihoda i rashoda, pravilnici za trošenje sredstava sa žiro računa i iz blagajne, pravilnik o platama, dok se u knjigovodstvu i dalje čak i mnogo veći iznosi evidentiraju kao razna knjižena”, navodi NO u izvještaju.

Upravo ova zadnja stavka upućuje na to da su iz kase Saveza mogli “zahvatiti” bilo kome bez odgovarajućeg pokrića i validnog knjiženja. Tako i sam NO konstatira kako nisu mogli utvrditi šta je i kakva svrha trošenja pod ovom stavkom, što dovoljno govori za sebe.

“Nezavisne” su juče u više navrata pokušale da stupe u kontakt sa samim Mahmutovićem, za koga su imali niz pitanja i kako bi čuli i njegovu stranu priče, ali on nije odgovarao na pozive.