Hrvaticu nakon operacije tumora u bolnici silovao osuđivani narkoman

San Camillo

Hrvaticu (38), operisanu od tumora na mozgu, nemoćnu zbog sedativa i vezanu uz krevet, silovao je u subotu na neurokirurškom odjelu rimske bolnice San Camillo marokanski državljanin L.A. (44), liječeni narkoman, već osuđivan zbog spolnog nasilja i nanošenja ozljeda. On, međutim, nije bio ni sediran ni vezan, piše Slobodna Dalmacija.

Kako piše rimski Il Messaggero, dežurna bolničarka je primijetila da je bolesnikov krevet prazan, pa ga je našla gologa u krevetu pacijentice. Silovatelj je pritvoren, a obitelj žrtve prijavila je bolnicu tužilaštvu, pa istragu vodi pomoćnica tužitelja Francesca Passaniti.

Čim je primijećen zločin, uprava te bolnice na brzinu je razdvojila pacijentice od pacijenata. Naime, u istoj sobi su bile dvije strankinje (uz Hrvaticu i Amerikanka), te dvojica muškaraca.Glavni direktor bolničkog poduzeća Antonio D'Urso otvorio je postupak protiv zdravstvenog direktora  Francesca Cortesea, koji mora saslušati primariusa odjela Alberta Delitalu.

[yuzo_related]

D'Urso priznaje da je miješanje spolova nedopustivo u bolesničkoj sobi, osim u intenzivnoj ili subintenzivnoj njezi (gdje je obično barem jedan bolničar stalno u prostoriji i gdje su pacijenti spojeni s instrumentima, pa bi alarm signalizirao da se ijedan udaljio, ako bi ondje za to uopće bio kadar), te u prostoru masovnog pritjecanja (npr. u hitnom prijemu).

Naravno, posrijedi je već i razlog privatnosti pacijenta, posebno ako je nemoćan. Nije rečeno da je silovanje nemoguće i unutar istog spola, uostalom, pa bi pacijenti osuđivani za ubistvo, nanošenje teških ozljeda ili silovanje na neki način morali biti nadzirani kad su u blizini nemoćnih.

San Camillo je već više puta ušao u crnu hroniku. Poznat je slučaj hrvatskog srednjoškolca koji je prije četvrt stoljeća ondje došao na rutinsku operaciju oka, pa se nije probudio iz narkoze, ostavši dugo u ireverzibilnoj vegetativnoj komi. Prije petnaestak godina razbijena je bolnička banda koja je u toj bolnici preminulim pacijentima krala očne rožnice i preprodavala ih. Pritom nije riječ o najgoroj bolnici.