Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Herdželaš: Nadam se da ću sljedeće godine ući u Top 200

dea herdzelas

U 2015. godini imala sam nekoliko dobrih nastupa, a osvojila sam i tri Futures turnira. No, u narednoj godini očekujem još bolje rezultate, i s obzirom na to da do juna branim samo pet bodova, još veći napredak na WTA listi – izjavila je u intervjuu za Fenu najbolja bh. teniserka Dea Herdželaš.

Devetnaestogodišnja Sarajka iza sebe ima uspješnu sezonu, a za godinu dana napredovala je više od 150 mjesta na WTA listi, što joj je donijelo epitet prve bh. igračice.

– U 2015. sam odigrala nekoliko zaista jakih turnira, a uspjela sam osvojiti i tri Futuresa. Najviše od svih mi je značilo polufinale Challengera u Podgorici, na kojem sam pobijedila drugu nositeljicu na turniru, koja je u tom trenutku bila u Top 200 – kaže Herdželaš.

Zadovoljna je nastupima u ovoj godini koju je počela iznad 500. mjesta, a završila kao 352. igračica svijeta, ali smatra da može i bolje.

– Po prirodi sam samokritična i vjerujem da sam mogla i bolje, a potrudit ću se da u 2016. još više podignem formu i ostvarim još bolje rezultate. Sezona mi počinje 6. januara u Americi, gdje ću biti na tri Challengera, a nakon toga sam u Austriji, poslije čega slijede turniri u Švicarskoj i Francuskoj. Do šestog mjeseca branim samo pet bodova, tako da očekujem i nešto bolji napredak na ranking listi. Zadovoljna bih bila kada bih u decembru 2016. bila blizu Top 200 – istakla je mlada bh. teniserka.

Za novu sezonu pripremala se u Salzburgu, a trenutno trenira u Sarajevu s Harisom Bašalićem.

– U Austriji se spremam s Ulfom Fischerom, koji je trenirao Tommya Haasa i zaista se osjećam jako dobro – ističe Herdželaš.

Kada su u pitanju nastupi za reprezentaciju, prošlu sezonu nije bila dio ekipe koja je u posljednjem meču uspjela izboriti opstanak u Drugoj grupi Euro-afričke zone. U ovoj sezoni BiH će ponovo imati težak zadatak, a Herdželaš, kao prva bh. igračica dat će sve od sebe da što bolje predstavi državu.

– Nisam igrala za Fed Cup selekciju, s obzirom na to da su mi se u isto vrijeme poklopili izuzetno važni turniri na kojima sam morala braniti bodove, kako bih zadržala i popravila svoj ranking. Činjenica da sam trenutno najbolje rangirana bh. teniserka i to sa svojih 19 godina, zaista mi mnogo znači i predstavlja mi podstrek za budućnost. Znam da mogu bolje i više, pa ću se truditi da BiH predstavljam u najboljem mogućem svjetlu. Što se tiče očekivanja – u zavisnosti od toga ko bude nastupao za reprezentaciju, vjerujem da možemo ponovo izboriti opstanak, a ako se poklope neki rezultati, možda i preći u viši rang – zaključila je Dea Herdželaš.