Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Heroji iz Kaunasa stižu kući s titulom prvaka Evrope!

kaunas sampioni

Kadetska košarkaška reprezentacija BiH osvojila je naslov prvaka Evrope pobijedivši u finalu selekciju domaćina Litvaniju 85:83.

Nakon što je nogometna A reprezentacija BiH u Kaunasu 2013. godine osigurala istorijski plasman na Mundijal u Brazilu, ponovo nam je glavni grad Litvanije donio sreću.

Džanan Musa, Sanjin Čampara, Nebojša Sikiraš, Timur Ovčina, Emir Čerkezović, Amar Barukčija, Aljoša Janković, Lazar Mutić, Adi Alikadić, Nikola Daković, Srđan Kocić i Vedran Mirković, predvođeni trenerom Josipom Pandžom podigli su pehar namijenjen najboljoj selekciji Eurobasketa U16.

Jeste li čuli priču o malom Musi? Živa istina, morate je poslušati! VIDEO

Naši mladi košarkaši predvođeni selektorom Josipom Pandžom i njegovim stručnim štabom stigli su na krov Evrope nižući pobjede jednu za drugom. Još jednom, sada kada je najviše trebalo, zablistao je nevjerovatni Džanan Musa koji je Litvanicima utrpao 33 koša, uz osam skokova i sedam asistencija.

Početkom četvrte četvrtine bili smo na +12. No, kako se bližio kraj utakmice, Litvanci su stiskali i smanjivali našu prednost.

U posljednjoj minuti utakmice, 48 sekundi prije kraja naš najbolji igrač Musa griješi i gubi loptu kod +3 za nas. No, Litvanci nisu pogodili koš. Sedam sekundi prije kraja Velička je promašio ključna slobodna bacanja, ali sudije su dosudile Litvancima loptu kod 84:81. Pogodili su, ali su i potrošili vrijeme.

0,1 sekundu prije kraja sudije sviraju faul nad Musom. Musa pogađa prvo i namjerno promašuje drugo. Dovoljno da se oglasi sirena i veliko slavlje naših zlatnih mladića počne.

Titula prvaka Evrope za košarkaše do 16 godine je naša, stiže u Bosnu i Hercegovinu. Ova generacija bh. košarkaša naredne godine će nastupiti na svjetskom prvenstvu za igrače do 17 godina u Španiji.