Hoće li KSBiH izbaciti Zeničanke u drugu ligu?

celik_kosarkasice

Čelnici Ženskog košarkaškog kluba Čelik iz Zenice donijeli su odluku i uputili zvanični dopis na adresu Košarkaškog saveza BiH u kojem navode da branitelj naslova prvaka Bosne i Hercegovine neće nastupati u prvoj fazi domaćeg prvenstva.

Čelik i sarajevski Play Off jedini su predstavnici BiH u regionalnoj MŽRKL ligi.

Učesnici regionalne lige iz BiH do ove sezone su bili pošteđeni nastupanja u prvoj fazi domaćih prvenstava.

Međutim, na zahtjev preostalih deset klubova učesnika domaćeg prvenstva, Upravni odbor takmičenja donio je 8. oktobra odluku da Čelik i Play Off moraju igrati Ligu 12 od samog početka.

[yuzo_related]

Vodeći ljudi najboljih ženskih košarkaških klubova BiH smatraju da je odluka donesena kasno, zbog čega je Čelik najavio bojkot domaćih utakmica, dok će Play Off ispoštovati odluku i u takmičenje uključiti veći broj mladih igračica iz svog pogona.

Čelik svoj potez opravdava nedovoljnim brojem igračica koje bi pokrile prvenstvo BiH i Regionalnu ligu, a predsjednik ŽKK Čelik Senad Huseinagić ističe da je odluka trebala biti donesena u maju, a ne nekoliko dana prije početka prvenstva.

– Odluka Upravnog odbora KSBiH je kasno donijeta. Mi smo spremni bili igrati našu ligu, ali trebali smo davno znati da ćemo učestvovati u prvoj fazi. Savez donosi odluku prekasno kada smo mi već formirali ekipu, te odigrali prvu utakmicu u Regionalnoj ligi. Odluku je trebala biti donijeta u maju, a ne nekoliko dana prije početka prvenstva. Na ovaj način Savez diskriminira ženske košarkaške klubove u odnosu na muške koji se takmiče samo u ABA ligi i ne moraju igrati prvi dio domaćeg prvenstva – kazao je Huseinagić.

Trener Zeničanki Slobodan Kecman ističe da je formiranje ekipe odavno završeno, radi čega je u ovom trenutku nemoguće da ova ekipa igra dva takmičenja, jer bi uslijedile brojne povrede igračica.

– Da nam je u maju javljeno na vrijeme, kako stoji u Pravilniku o takmičenju, onda bi to bila druga priča. Play Off ima i skromniji roster od nas i ovo je veliki udarac za najbolja dva kluba u BiH – kazao je Kecman.

Viceprvak iz Sarajeva, ekipa Play Offa, ispoštovat će odluku UO-a, iako se čelnici tog kluba ne slažu s njom.

Predsjednik i trener ekipe Goran Lojo slaže se s Upravom Čelika da je UO prekasno donio odluku i uputio dopis na adrese najboljih bh. klubova, ali svjestan je da bojkotom može samo naškoditi svom klubu.

– Sviđalo nam se ili ne, odluka UO-a je obavezujuća. Mi smo pokušali na regularan način ukazati na grešku i kašnjenje u donošenju odluke, te na probleme s kojima se klub sada suočava, ali na kraju ćemo se pridržavati odluke i pokušati mladim igračicama rasteretiti ekipu koja igra MŽRKL. Imamo kvalitetne mlade igračice koje mogu iznijeti domaću ligu bez ikakvih problema – izjavio je Lojo Feni i dodao da se nada da će se situacija riješiti i s Čelikom, jer će u suprotnom bh. liga izgubiti na kvaliteti.

U KS BiH su svjesni da je problem nastao zakašnjelom odlukom UO-a, ali ističu da regionalna MŽRKL liga ima isti problem kakav je imala ABA do ove sezone, a odnosni se na uređenje lige zbog kojeg Međunarodna košarkaška federacija FIBA ne priznaje to takmičenje.

Kako je Feni objasnio neimenovani izvor iz KSBiH, novac od kotizacija za MŽRKL uplaćuje se na privatne račune, a nedostaju joj još neki elementi kojima bi postala uređena, od FIBA-e priznata košarkaška liga. Nakon prošle sezone iz istih razloga odigravanje muške regionalne košarkaške ABA lige je bilo pod znakom upitnika, a isti scenarij prijeti i MŽRKL.

FIBA prioritet daje domaćim takmičenjima, te bi u slučaju uključivanja u ovaj spor najvjerovatnije stala na stranu KSBiH, a Čelik bi mogao završiti kao drugoligaš, bez prava na odbranu titule prvaka.

Čelik 24. oktobra u prvom kolu Lige 12 treba igrati protiv Brčanke na domaćem terenu. Upravni odbor takmičenja je čvrstog stava da se Zeničanke moraju pojaviti tog dana na terenu, u suprotnom će utakmica biti registrovana s 20:0 u korost Brčanke. Ukoliko se prvak BiH ne pojavi ni na meču drugog kola, po automatizmu će biti izbačen u niži rang takmičenja, iz kojeg neće moći napredovati naredne tri godine.