Hoće li se Nihad Đedović vratiti pod zastavu BiH?

nihad-djedovic

Nihad Đedović ponovo bi mogao zaigrati za košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Novo rukovodstvo Košarkaškog saveza BiH u kontaktu je s Ministarstvom civilnih poslova, a kako je za N1 potvrdio Suad Džafić, pomoćnik državnog ministra za sport, propisi su jasni.

Naime, sve što Đedović treba uraditi jeste predati zahtjev za državljanstvo BiH i tako će steći uvjete za nastup u dresu nacionalnog tima. Kako nam je pojasnio Džafić, neće biti nikakavih komplikacija niti posebnih procedura.

“U kontaktu smo s Košarkaškim savezom. Zvali su nas i raspitivali se o procedurama. Nihad Đedović kao svako drugi može dobiti državljanstvo BiH ukoliko ispunjava uslove. Treba li se odreći njemačkog državljanstva da bi igrao za BiH? Koliko znam fudbaleri koji su postajali bh. državljani nisu se odricali državljanstva u drugim zemljama”, kazao je Džafić.

Kontakt je potvrdio i generalni sekretar Saveza Dubravko Barbarić. On je u razgovoru za N1 kazao da je po pitanju povratku Đedovića “umjereni optimista”.

“Vidjet ćemo, uradit ćemo sve što možemo, jer svjesni smo koliko bi nam povratak Đedovića značio. Ne bih mnogo pričao o ovom slučaju dok se stvari ne konkretiziraju. Jesam li optimista? Recimo da jesam, ali umjereni”, rekao je Barbarić.

S druge strane, prema članu 13. ovog Zakona, državljanstvo je moguće dobiti čak i bez ispunjavanja uslova – u iznimnim slučajevima kakav ovaj i jeste.

“Zvali su me iz Košarkaškog saveza, razgovarali smo i to je sve što mogu reći. Neka svako i dalje ima svoju verziju slučaja. Ako je moj nastup za reprezentaciju dosad bio enigma, neka tako i ostane”, kazao je Đedović za N1.