Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nihad Đedović bi se mogao vratiti u reprezentaciju BiH?

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Nihad Đedović u dresu Bayerna

Zahvaljujući najavljenoj promjeni zakona o državljanstvu u Njemačkoj, Đedović bi mogao vratiti pasoš Bosne i Hercegovine, pa u tom slučaju ne bi bilo nikakvih prepreka da nastupi u dresu sa nacionalnim grbom

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, u narednom bi periodu mogla dobiti nenadano i veliko pojačanje.

Naime, bivši košarkaš Bosne, koji trenutno nosi dres španske Unicaje, Nihad Đedović mogao bi ponovo obući dres Bosne i Hercegovine, pišu Sportske.ba.

Zahvaljujući najavljenoj promjeni zakona o državljanstvu u Njemačkoj, Đedović bi mogao vratiti pasoš Bosne i Hercegovine, pa u tom slučaju ne bi bilo nikakvih prepreka da nastupi u dresu sa nacionalnim grbom.

Njemačka je najavila da bi predloženi zakon vlada mogla prihvatiti do ljeta, dok bi se u parlamentarnoj proceduri našao na jesen.

Podsjetimo, nakon što je dobio državljanstvo Njemačke kako se u Bayernu za koji je tada nastupao ne bi vodio kao stranac, Đedović se morao odreći pasoša Bosne i Hercegovine, jer Njemačka ne dopušta opciju dvojnog državljanstva. Tako je Nihad preko noći izgubio pravo nastupa za Bosnu i Hercegovinu, obzirom da su pravila FIBA-e drugačija nego FIFA-ina fudbalska pravila sa opcijama sportskog državljanstva.

Kada Njemačka usvoji najavljeni zakon, Đedović bi bez problema ponovo mogao dobiti pasoš Bosne i Hercegovine i još jednom nastupiti u najdražem dresu.

Podsjetimo, Nihad Đedović je posljednji put u dresu Bosne i Hercegovine igrao na Evropskom prvenstvu u Sloveniji 2013. godine kada je pod vodstvom tadašnjeg selektora Ace Petrovića pružao sjajne partije.

U posljednje vrijeme sve se glasnije govori da bi Luka Garza (Minnesota) i Amar Alibegović (Cedevita Olimpija) mogli dobiti status domaćih igrača, (za sada uz Robersona tek jedan od njih trojice može nastupiti za BiH jer se vode kao naturalizirani igrači) pa bi uz Nurkića, Musu i nadamo će povratkom Nihada Đedovića mogli imati prilično respektabilnu košarkašku reprezentaciju.

Naredno Evropsko prvenstvo je za dvije godine u Finskoj, uz malo sreće i ozbiljan pristup, definitivno bi se mogli nadati velikim stvarima.