Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skenderija

Hokejaši BiH na startu SP-a Treće divizije danas igraju protiv Hong Konga

hokej

Pored ove dvije reprezentacije na prvenstvu još učestvuju četiti ekipe – Kirgistan, Iran, Malezija i Singpaur

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u hokeju na ledu nastup na Svjetskom seniorskom prvenstvu Treće divizije – grupa B u Sarajevu danas otvara susretom protiv Hong Konga.

Pored ove dvije reprezentacije na prvenstvu još učestvuju četiti ekipe – Kirgistan, Iran, Malezija i Singpaur.

Uz BiH najveći favoriti prvenstva su ekipe Kirgistana, s obzirom da je sastavljen od naturalizovanih ruskih igrača, te Hong Konga u kojem je hokej u velikoj ekspanziji.

Sve selekcije rangirane su na začelju rang liste Svjetske hokejaške federacije – IIHF. Najbolje je rangirana ekipa Hong Konga na 47. mjestu, Kirgistan je 49., BiH 50., Malezija 53. Singapur 55., dok je Iran posljednji na 56. mjestu.

Po riječima sportskog direktora Hokejaškog saveza BiH Adnana Mrkve cilj bh. tima je osvajanje prvog mjesta i plasman u viši rang takmičenja.

– Nadamo se da ćemo napuniti Skenderiju. Kontinuirano radimo nekih 15-ak godina na popularizaciji hokeja na ledu u Sarajevu i BiH. Pokušaćemo da se plasiramo u viši rang od ukupno četiri divizije, a cilj je da u narednih tri do pet godina uđemo u prve dvije top grupe. Ovo će biti jedan od prvih koraka prema tome cilju. Zato pozivamo navijače da nas podrže – kazao je Mrkva.

Direktor Organizacionog odbora prvenstva Mirzet Hodžić naglasio je da su pripreme uspješno završene.

– Ono što nas raduje u HSBiH jeste što se hokej nakon punih 39 godina vraća u Skenderiju, gdje imamo odlične uslove. Trudićemo se da budemo najbolji mogući domaćini, da svakoj reprezentaciji poželimo dobrodošlicu – kazao je Hodžić.

Tokom SP-a dolazak je najavio predsjednik IIHF-a Kanađanin Luc Tardif, koji će biti gost Grada Sarajeva.

Reprezentacija BiH pod vodstvom selektora Uroša Brestovca iz Srbije, okupila se prije 10-ak dana i počela pripreme na ledu u Skenderiji.

Veliki dio bh. tima su juniori do 20 godina, a ostali dio ekipe čine igrači iz Švedske, Slovenije, Austrije, Kanade i SAD-a, koji imaju iskustva igranja u jačim ligama.

Nakon današenjeg susreta protiv Hong Konga u dvorani “Mirza Delibašić”, hokejaši Bosne i Hercegovine sutra igraju protiv Kirgistana. Slijede susreti protiv Irana (2. marta), Singapura (3. marta), te na kraju protiv Malezije (5. marta).

Sve utakmice bh. hokejaši će igrat u terminu od 20.00 sati, a ulaz je besplatan.