Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u blizini minska

Partizanska sabotaža u Bjelorusiji: Oštećen “ruski gospodar neba”

avion

Franak Viacorka, savjetnik bjeloruske opozicione čelnice Sviatlane Tsikhanowskaya, rekao je u objavi na Twitteru da je to najuspješniji čin sabotaže od početka 2022.

Ruski nadzorni vojni avion A-50 oštećen je u nedjelju u napadu dronom na aerodrom u blizini glavnog grada Bjelorusije, Minska, rekli su bjeloruske vlasti i pripadnici bjeloruske opozicije u egzilu.

– To su bile bespilotne letjelice. Učesnici operacije su Bjelorusi – rekao je Aliaksandr Azarov, čelnik bjeloruske protuvladine organizacije BYPOL, objavljeno je na Telegramu te organizacije i na poljskom informativnom kanalu Belsat, javlja AFP.

– Sada su na sigurnom, izvan zemlje – dodao je on.

Belsat je poljski emiter fokusiran na bjeloruske vijesti koje je Minsk označio kao ekstremističke. BYPOL, koji uključuje bivše službenike za provođenje zakona koji podržavaju opozicione političare, označen je kao teroristička organizacija.

Franak Viacorka, savjetnik bjeloruske opozicione čelnice Sviatlane Tsikhanowskaya, rekao je u objavi na Twitteru da je to najuspješniji čin sabotaže od početka 2022.

Kakav je to avion?

Radi se o letećem radaru, poznatijem pod skraćenicom AWACS (Airborne Warning and Control System). Iako ne nose nikakvo oružje te su veliki i spori, pravi su gospodari neba i najvažniji avioni svih velikih ratnih zrakoplovstava.

Opremljeni radarima vrlo velikog dometa motrenja, mogu otkrivati protivničke letjelice, balističke i krstareće projektile na vrlo velikim udaljenostima. Zbog toga što lete na nekoliko hiljada metara njihovi radari praktički da nemaju radarsku sjenu te mogu otkriti i pratiti ciljeve koji lete jako brzo na vrlo malim visinama.

Osim što otkrivaju ciljeve, leteći radari služe i kao zapovjedna sjedišta iz kojih operateri navode borbene letjelice na ciljeve. Kod najsavremenijih letećih radara podaci se automatski prenose u komandna sjedišta protivzračne odbrane, čime se PZO obrani značajno povećava efikasnost.

On može otkriti lovački avion na udaljenosti od 400 km i istovremeno pratiti 300 ciljeva te navoditi ruske lovačke avione na njih 40. Zahvaljujući A-50U, borbeno djelovanje ukrajinskog ratnog zrakoplovstva vrlo je rizično jer ih se otkriva bez obzira na to na kojoj visini letjeli.

Ukrajinski izvori navode da su u bazi Mačulišči, gdje su bjeloruski pobunjenici oštetili avion, do sada bili razmješteni A-50U, koji su redovito letjeli uz bjelorusko-ukrajinsku granicu u pratnji lovačkih aviona MiG-31, što znači da je najvjerojatnije uništeni avion bio A-50U.

Rusi su ih do jučer imali devet, sad imaju jedan manje.