Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Martin Dvorak

Češki ministar za Fokus: Članstvo BiH u EU je važan korak ka sigurnoj Evropi

Foto: Vlada Češke
Martin Dvorak

Mislite na bolju budućnost koja vas čeka u EU, a ne na bolnu prošlost iza vas. Sada treba provesti reforme u pogledu kriterija za članstvo i pregovarati o okviru sa Komisijom i Vijećem.

Ministar evropskih poslova Češke Martin Dvorak u intervjuu za Fokus.ba govorio je o aktuelnom momentu u kojem se Bosna i Hercegovina nalazi na njenom putu ka Evropskoj uniji, kao i o onome što nas trenutno očekuje kao državu-kandidata za članstvo u EU.

Povod za intervju s ministrom Dvorakom je 20. godišnjica od članstva njegove države u EU. Član Češke Vlade s nama je podijelio iskustva ove države kada je riječ o reformama koje su poduzeli kako bi pripadali evropskoj porodici .

Fokus.ba: Prije mjesec dana Evropsko vijeće dalo je političko “zeleno svjetlo” za otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom. Istog dana kada je iz Brisela objavljena ova dobra vijest za BiH, rečeno je i da vlasti u našoj zemlji čeka težak posao. Kakav je to težak posao? Šta nam možete reći o predstojećoj “dionici puta” od BiH do Brisela, s obzirom na iskustvo Češke, koja je to odavno prošla?

Martin Dvorak: Evropske integracije, čak i kada se posmatraju sa individualne tačke gledišta, su proces koji se stalno razvija. Neki dio društva je očekivao da će samo pristupanje prirodno donijeti sve prednosti, a kada nije, postali su razočarani, euroskeptični.

Stoga, dugi niz godina živimo u atmosferi u kojoj je Brisel prikazan kao glavni negativac, optužen da narušava naš nacionalni identitet i nameće nam neželjene direktive. Ovo je najvjerovatnije nesretno naslijeđe naše historije da smo većinu vremena kontrolisali druge zemlje. Međutim, ovaj prikaz je pogrešan i pogrešan je od samog početka. Trebalo nam je 20 godina da shvatimo da, ako želimo oblikovati evropsku politiku, moramo aktivno raditi na tome. Trebalo nam je 20 godina da shvatimo da nismo mala zemlja. Nadam se da će Bosna i Hercegovina to shvatiti mnogo prije nego mi.

Prioriteti EU

Fokus.ba: Šta su, po Vašem mišljenju, zapravo sada, u ovom trenutku, prioriteti EU u kontekstu politike proširenja ili, tačnije, EU integracija Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja?

Martin Dvorak: Integracija Bosne i Hercegovine, kao i integracija drugih zemalja zapadnog Balkana, Moldavije, Gruzije ili Ukrajine je strateški važan korak za sigurnu i stabilnu budućnost Evrope, i to je nešto oko čega se slažemo. Sretan sam što je Evropska komisija predložila otvaranje pristupnih pregovora, a Evropsko vijeće je potvrdilo pozitivan pristup proširenju.

Bosna i Hercegovina je poduzela impresivne korake u reformskoj proceduri. Fokus će sada biti na tome da Bosna i Hercegovina u potpunosti provede svoje reforme u pogledu kriterijuma za članstvo i da pregovara okvir sa Komisijom i Vijećem.

Foto: Vlada Češke
Martin Dvorak

Cilj ubrzanja socio-ekonomske konvergencije cijelog regiona dodatno je podržan novim Planom rasta za Zapadni Balkan koji donosi složeno finansijsko i reformsko sredstvo. Potencijal Plana rasta je da udvostruči veličine ekonomija za 10 godina. Glatka integracija Zapadnog Balkana sa Jedinstvenim tržištem EU će ubrzati proces proširenja, kao i ekonomski rast u regionu.

Fokus.ba: Češka obilježava 20. godišnjicu članstva u EU. Ukratko, koliko je Češka iz današnje perspektive imala koristi od članstva u EU?

Martin Dvorak: Od pridruživanja EU 1. maja 2004. godine, Češka je potvrdila svoj identitet u slobodnom, sigurnom i demokratskom svijetu, u kojem vrijednosti kao što su mir, saradnja, poštovanje i odgovornost nisu samo suštinske nego i prirodne. Značajno smo napredovali od percepcije male zemlje čije odluke diktiraju drugi do toga da postanemo proaktivni saradnici koji oblikuju budućnost Evrope.

Naše članstvo u EU donosi opipljive rezultate, uključujući finansijsku podršku za ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje, inovacije, digitalizaciju i regionalni razvoj. Ekonomski, nastavljamo napredovati kroz pristup zajedničkom unutrašnjem tržištu, dok se zalažemo za zajedničke interese i vrijednosti i osiguravamo da naši građani mogu slobodno raditi, putovati i studirati u svim zemljama EU.

Primjetno je da je češki BDP po glavi stanovnika porastao sa 80% prosjeka EU u trenutku pristupanja na 90,3% 2022. godine, pri čemu su ovom rastu doprinijela sredstva EU. EU fondovi odigrali su ključnu ulogu u jačanju konvergencije i podizanju životnog standarda. Gledajući naprijed, nadamo se pridruživanju Eurozoni, dodatno jačajući našu integraciju unutar Evropske unije.

Životni standard

Fokus.ba: Gledajući ekonomske pokazatelje Češke ili pokazatelje koji se odnose na bruto društveni proizvod ili životni standard, iz godine u godinu približavaju se prosjeku EU 27 (prosjek u Evropskoj uniji). Kako je Češka dostigla takve standarde i šta može biti korisno za Bosnu i Hercegovinu da nauči na svom evropskom putu?

Martin Dvorak: Češki biznisi su izvozno orijentisani, pa su zato odlično iskoristili glavnu prednost članstva u EU – Jedinstveno tržište. To je jedan od glavnih izvora prosperiteta naše zemlje. Osim toga, EU obezbjeđuje sredstva za siromašnije zemlje članice, uglavnom za ekonomski razvoj.

Foto: Vlada Češke
Martin Dvorak

Ovim novcem izgradili smo ili popravili stotine kilometara puteva, autoputeva i pruga, kao i modernizovali infrastrukturu postrojenja za prečišćavanje vode. Ažurirali smo naše istraživačke centre i univerzitete. A finansije smo koristili i za regionalni razvoj. Bosna i Hercegovina će imati širom otvorena vrata mogućnosti.

Fokus.ba: Napredak u pravosuđu i vladavini prava u cjelini dosljedno se ocjenjuje kao slab ili nedovoljan u izvještajima Evropske komisije o napretku u BiH. Bez sumnje, ovo su možda i najvažnija poglavlja u fazi pregovora. Šta BiH može naučiti od Češke kada je riječ o reformama u ovim oblastima?

Martin Dvorak: Vaš slučaj je nešto teži s obzirom na strukturu vaše države. Ali čak i u Češkoj, kada smo usvajali reforme, morali smo da pronađemo političke sporazume širom političkog spektra. Dakle, rekao bih – pokušajte da nađete kompromis, jer imate zajednički cilj. Mislite na bolju budućnost koja vas čeka u EU, a ne na bolnu prošlost iza vas.