Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oglasili se

KCUS ne može pružiti terapiju onkološkim pacijentima

kcus
Foto: Pixsell

Uzrok problema vide u Federalnom fondu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH

– Imajući u vidu učestale Upite pacijenata i medija obavještavamo javnost da smo nažalost trenutno suočeni s problemom nedostataka određenih lijekova, uslijed čega privremeno nismo u mogućnosti pružiti kontinuiranu terapiju onkološkim pacijentima, ali KCUS radi sve što je u našoj moći da se taj problem riješi – navode u saopćenju iz Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.

Uzrok problema vide u Federalnom fondu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

– Napominjemo da KCUS ne nabavlja citostatike nego je nabavka i plaćanje ovih, najčešće izuzetno skupih i rijetkih lijekova, u nadležnosti Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Klinička apoteka KCUS-a na osnovu zahtjeva klinika koje apliciraju onkološke lijekove dostavlja potrebe za citostaticima ZZORFBiH, u čijoj nadležnosti je sama nabavka citostatika.

“Nedostatak citostatika hronični višeslojni problem”

ZZORFBiH nakon provedene procedure javne nabavke vrši kontinuiranu nabavku na osnovu potpisanih Ugovora sa dobavljačima.

Proizvođači i dobavljači citostatika često na globalnom tržištu imaju nedostatak lijekova, te samim tim i kasni isporuka u FBiH, a posljedično i u KCUS.

Iz svega navedenog se vidi da je nedostatak citostatika hronični višeslojni problem.

Želimo naglasiti i da se uporedo vode pregovori i stručne konsultacije vezano za probleme zdravstvenog sistema, posebno problemi nabavke lijekova i citostatika, kako bismo to sistemski riješili – navode u saopćenju KCUS-a.