Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ep u rukometu

Hrvatska poražena od Mađarske i ostala skoro bez šansi za plasman u polufinale

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na golu je briljirao Laszlo Bartucz sa 16 odbrana.

Mađarski rukometaši pobijedili su Hrvatsku u 3. kolu druge runde sa 29:26 i doveli ih na rub ispadanja s Eura.

Hrvatska je povela na startu meča, ali su Mađari ubrzo preuzeli vodstvo i sredinom prvog dijela imali su i četiri gola prednosti (9:5). Do odlaska na odmor reprezentativci Hrvatske uspjeli smo smanjiti na gol zaostatka.

Na startu drugog poluvremena bilo je mnogo nervoze na obje strane. Više od pet minuta nije bilo golova u dvorani u Kelnu, a onda je Hrvatska izjednačila na 15:15. pa više od pet minuta ni jedni ni drugi nisu uspjeli postići gol.

Uslijedio je period igre kada se igrali gol za gol, a Mađari u 52. minuti stižu na plus dva (23:21). Mađarska je tu prednost držala do 56. minute, ali se Hrvatska mini serijom vraća u život. Ipak, finiš meča pripao je Mađarskoj koja je ugasila snove Hrvatskoj.

Najefikasniji kod Mađarske bio je Bence Imre sa sedam golova, dok je Richard Bodo dodao pet. Na golu je briljirao Laszlo Bartucz sa 16 odbrana.

Kod Hrvatske su se istakli Filip Glavaš i Tin Lučin sa po pet pogodaka.

Šta se sve treba poklopiti

 S ovim porazom nade Hrvatske da može među četiri su svedene na teoriju, no ona ipak postoji. Da bi Hrvatska ipak prošla u polufinale, puno se toga mora poklopiti.

Evo što se sve mora poklopiti Hrvatskoj da bi prošla i nakon ovog poraza.

  • Hrvatska mora pobijediti Island i Njemačku
  • Mađarska mora izgubiti od Njemačke i Francuske
  • Njemačka ne smije pobijediti Austriju, ali mora Mađarsku
  • Austrija ne smije izgubiti od Njemačke. Ako Austrija pobijedi Njemačku, do kraja mora izgubiti od Francuske i Islanda. Ako Austrija odigra neriješeno s Njemačkom, onda protiv Francuske i Islanda smije uzeti najviše bod.

Poklopi li se Hrvatskoj sve navedeno, ovisno o rezultatu Njemačke i Austrije postoje dvije opcije.

  • Pobijedi li Austrija, Hrvatska bi na drugom mjestu bila izjednačena s Austrijom i odlučivala bi ukupna gol-razlika.
  • Bude li neriješeno, Hrvatska bi na drugom mjestu bila izjednačena ili s Njemačkom ili i s Austrijom i s Njemačkom. U oba slučaja Hrvatska bi sigurno prošla dalje.