Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ep u rukometu

Hrvatska rutinski savladala Austriju

Graz, Austrija – 11. januar 2020: Susret rukometnih reprezentaci
Graz, Austrija - 11. januar 2020: Susret rukometnih reprezentacija Hrvatske i Bjelorusije na EURO 2020 prvenstvu u Grazu. Luka Cindrić (33) u akciji. ( Elman Omıc - Anadolu Agency )

Plasman u polufinale izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije iz grupe

U prvom kolu grupe I druge faze takmičenja na Evropskom prvenstvu rukometaši Hrvatske su u četvrtak u Beču protiv Austrije slavili sa 27-23 (13-8).

Od samog starta hrvatski rukometaši igrali su u visokom tempu, ali prvih deset minuta utakmica je bila u egalu. No, nakon toga hrvatska obrana 5-1, koja odlično funkcionira na ovom prvenstvu, počela je davati rezultate. Austrijanci su bili prisiljeni pucati iz teških pozicija, a tome su dodali i devet izgubljenih lopti u prvom poluvremenu.

Hrvati su u periodu od 10. do 18. minute napravili seriju 5-0 i došli su do vodstva 8-4, a na odmor se otišlo sa prednošću od pet golova (13-8).

Kod Hrvatske najefikasniji je bio Zlatko Horvat sa šest golova (četiri iz sedmeraca). Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić postili su po pet pogodaka, a David Mandić i Luka Stepančić po četiri. U redovima Austrije istaknuli su se Robert Weber sa šest i Gerald Zeiner sa četiri gola.

U prvoj utakmici ove grupe reprezentacija Španije svladala je Češku sa 31-25, dok će u 20.30 sati igrati Bjelorusija i Njemačka. Ovom pobjedom Hrvatska je napravila veliki korak ka polufinalu, sada ima četiri boda, kao i Španija. Slijedi Austrija s dva, dok su Češka, Bjelorusija i Njemačka na nuli. Plasman u polufinale izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije.