boravi u sarajevu

Sirijca težak put doveo u BiH: Ženu mu ubili, kćerku oteli

sirijac – sarajevo

Supruga mu je stradala od hemijskog napada i tada počinje njegova borba

Mahmoud Al Said koji trenutno sa dvogodišnjom kćerkom Ajom boravi u Sarajevu u ratu zahvaćenoj Siriji izgubio je sestru.

Zbog režima je sa suprugom morao da ode u Liban, a onda u Njemačku gdje su dobili status izbjeglica. Međutim, tu se ne završavaju njegove patnje.

Ubrzo su morali da se vrate na u Liban, a prilikom ponovnog pokušaja da odu u Njemačku, zarobile su ih snage Hezbolaha. Supruga mu je stradala od hemijskog napada i tada počinje njegova borba.

Mahmoud Al Said svoju emotivnu životnu priču podijelio je s Glasom Amerike, kazavši da mu je jedina želja da dođe u Njemačku ili neku drugu zemlju Evropske unije.

Naime, nakon što mu je supruga stradala od hemijskog napada tada počinje njegova borba. S dvogodišnjom Ajom na putu je sedam mjeseci, a njihova prva stanica bila je Taksim u Turskoj. Tamo je doživio najveće poniženje, a ujedno i strah. Kćerku su mu, kako kaže, kidnapovale paravojne snage.

Nakon što je uspio da je vrati, putovanje su nastavili kroz Grčku i Makedoniju gdje je s Ajom proveo četiri dana u šumi.

Ubrzo su se našli na teritoriji Srbije, a onda je Mahmoud morao da bira između Mađarske i BiH. Znao je, kaže, da u Bosni i Hercegovini žive dobri ljudi.

Svoj put će morati da nastavi jer Aji želi da osigura srećno djetinjstvo i sigurnu budućnost.

Al Said dijeli istu sudbinu kao i više od milion i po stanovnika Sirije koji su nakon rata i sukoba između pobunjenika i vlasti u toj zemlji, napustili svoje domove. Težak put preko brda i šuma dug više od dvije hiljade kilometara doveo ga je u Sarajevo, gdje trenutno sa dvogodišnjom kćerkom boravi u jednom hostelu na Baščaršiji.