Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

POBJEDA PROTIV NJEMAČKE

Hrvatska se u velikom stilu oprostila od drugog najlošijeg EP u svojoj istoriji

Susret Njemačke i Hrvatske na Europskom prvenstvu u rukometu
FOTO: Pixsell
Susret Njemačke i Hrvatske: Evropsko prvenstvo u rukometu

Hrvati su do pobjede stigli na krilima sjajnog golmana Dominika Kuzmanovića koji je meč završio sa čak 22 odbrane

Rukometna reprezentacije Hrvatske završila je svoj nastup na Evropskom prvenstvu u rukometu pobjedom nad učesnikom polufinala i domaćinom prvenstva Njemačkom.

Hrvati su na oproštaju od EP slavili 30:24 (13:14) u Lanxess areni u Kelnu, pred blizu 20.000 gledatelja. Njemačka je uprkos porazu, a zahvaljujući današnjim pobjedama Islanda i Francuske, prošla u polufinale, dok su Hrvati na kraju ipak izborili učešće u Kvalifikacijama za OI.

Treba reći da večeras niti jedan igrač Njemačke nije proveo više od 40 minuta na parketu. Selektor Alfred Gislason odlučio se odmarati ih uoči nastupa u polufinalu.

Zanimljivo je spomenuti da je hrvatska rukometna reprezentacija tek drugi put u svojoj istoriji završila izvan Top 10 na EP (na ovom su završili kao 11.). Samo su bili lošiji 2002. kada su u konačnici bili tek 16. na EP.

Hrvati su do pobjede stigli na krilima sjajnog golmana Dominika Kuzmanovića koji je meč završio sa čak 22 odbrane (48 posto). Na kraju je Dominik Kuzmanović proglašen i za igrača utakmice.

“Za nas je nevjerovatno dobiti ovakvu utakmicu, pred 20.000 navijača i domaćinom turnira. Pokazali smo jako dobru igru, stvarno smo igrali kao ekipa tokom cijele utakmice i mogli smo pobijediti. Drugo poluvrijeme koje smo odigrali u odbrambenom segmentu bilo je nevjerovatno. Malo je žalosno što smo u prvoj i zadnjoj utakmici turnira pružili najbolje igre, ali to je to. Barem završavamo na visokom nivou i idemo kući nakon pobjede, kazao je nakon utakmice junak Hrvatske Kuzamnović.

Evropsko prvenstvo nastavlja se u petak. Prvo će na parket Mađari i Slovenci (15,00h) u utakmici za peto mjesto. Prvo polufinale od 17,45 igraju Francuska i Švedska, a drugo Njemačka i Danska od 20,30 sati.