Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ITF mijenja pravila, neće više svako moći biti profesionalac

dzumhur

ITF se odlučio na veliku reformu u tenisu od 2019. godine kojom će značajno smanjiti broj profesionalnih tenisera.

Cilj čelnih ljudi tenisa je omogućiti teniserima veću zarade, a juniorima lakši put ka vrhu ovog sporta. U trogodišnjem istraživanju ITF je zaključio kako postoji previše tenisera koji se takmiče kao profesionalci, te premalo juniora koji se probiju do vrha.

Trenutno ima 14.000 tenisera i teniserki koji igraju profesionalne turnire, a ITF od 2019. godine planira taj broj smanjiti na samo 1.500, po 750 u muškoj i ženskoj konkurenciji. Naime, od tih 14.000, gotovo polovica još nije zaradila ništa i ne mogu živjeti od igranja tenisa.

Od 2019. godine organizirat će se Transition Tour, serija turnira umjesto najnižeg ranga turnira Futuresa koji će omogućiti juniorima lakši prijelaz u profesionalce.

“Zašto smo se odlučili na ovo? Tenisu su bile potrebne radikalne promjene kako bi se riješilo pitanje prelaza juniora među seniore, dostupnosti turnira i smanjenja troškova cijele profesionalne karijere”, rekao je ITF-ov predsjednik David Haggerty.

Teniseri će na Transition Touru zarađivati novac, ali i bodove kojima bi se mogli probiti na ATP listi i na jače turnire.