Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kasumović blokirao isplate iz budžeta, pa napao novinara BHRT-a

kasumovic_gv_zenica

Gradska uprava Zenice od 1. aprila neće biti u prilici da obavlja bilo kakve isplate u skladu izvršenjem budžeta, jer na današnjoj sjednici Gradskog vijeća nije usvojen budžet za 2017. godinu.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je tačku koja se odnosi na usvajanje budžeta za 2017. povukao sa dnevnog reda, uz obrazloženje da “na sastanku klubova stranaka sa gradonačelnikom, koji je održano neposredno prije sjednice Gradskog vijeća, nije postignut dogovor oko usvajanja budžeta”.

Iako je na početku današnje sjednice usvojen dnevni red, prije početka rasprave o budžetu grada za govornicu je izašao gradonačelnik koji je ujedno i predlagač budžeta, te sa dnevnog reda povukao raspravu o budžetu, jer mu se nisu dopali amandmani koje su dostavili pojedini odbornici u zakonski predviđenom roku.

Kasumović je rekao da su amandmani usmjereni protiv njega, te da se građanima uskraćuju pojedina prava.

Tokom velikog broja diskusija, replika i pauza, koje su uslijedile nakon povlačenja najaktuelnije tačke dnevnog reda, predstavnici Stranke demokratske akcije, Snage centra i A-SDA napustili su sjednicu Gradskog vijeća uz obrazloženje da “neće dolaziti na sjednice Gradskog vijeća sve dok ne bude predložen budžet sa njihovim predloženim amandmanima”.

Odbornici SDA, A-SDA i Snage centra napustili su sjednicu, a odbornici SDA najavili su i krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Kasumovića zbog mogućeg kršenja Zakona o budžetu.

Predsjedavajuća Gradskog vijeće Zenice Sanja Renić je zbog nedostatka kvoruma prekinula sjednicu Vijeća i nije poznato kada će biti nastavljena.

S obzirom na to da s 31. martom, u skladu sa zakonom, ističe period privremenog finansiranja iz budžeta Grada Zenice već od početka naredne sedmice biti će zaustavljena sva planirana plaćanja sa računa grada.

Incident nakon sjednice

Poslije sjednice došlo je incidenta u kojem je Kasumović napao novinara BHRT-a Haruna Bošnjaka.

Nakon što ga je Bošnjak zamolio za izjavu, kojom bi u svom TV prilogu upotpunio mišljenja više strana, Kasumović ga je najoštrije izvrijeđao i verbalno napao, pritome zadirući i u njegov privatni život.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u najoštrije osuđuje današnji napad gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića na novinara Haruna Bošnjaka.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u podržava slobodu istinitog informisanja i nezavisnost svakog novinara u izvještavanju, koji po Evropskoj konvenciji imaju pravo na objektivno i pravovremeno informisanje o svim zbivanjima u svojoj zemlji, saopšteno je iz Sndikata BHRT-a.