Ostali sportovi

odluka u januaru

Ivaniševiću najveći broj glasova navijača za ulazak u Kuću slavnih

02/10/2019

Da bi bio izabran u International Tennis Hall of Fame, kandidat mora dobiti najmanje 75 posto glasova Službene biračke grupe i bonus bodova zarađenih putem navijačkog glasa

Nakon pet sedmica glasanja u kojem su učestvovali zaljubljenici u tenis iz 120 zemalja, legendarni hrvatski teniser Goran Ivanišević sakupio je najviše glasova navijača za ulazak u Tenisku kuću slavnih, što će mu donijeti dodatna tri postotna boda u izboru.

Od četiri nominirana kandidata, hrvatska teniska legenda i prvak Wimbledona 2001. godine Goran Ivanišević završio je na prvom mjestu, prikupivši najveći broj glasova navijača.

Wimbledonska pobjednica Španjolka Conchita Martinez završila je na drugom mjestu, švedski teniser Jonas Bjorkman završio je na trećem mjestu, dok je četvrti Španac Sergi Brugera.

Kao osvajač prvog mjesta u “Fan Voteu”, Ivanišević će dobiti tri postotna bonusa na njegove rezultate od Službene grupe za glasanje koju čine novinari, povjesničari i Kuća slavnih. Martinez će dobiti dva, a Bjorkman jedan postotni bod.

Da bi bio izabran u International Tennis Hall of Fame, kandidat mora dobiti najmanje 75 posto glasova Službene biračke grupe i bonus bodova zarađenih putem navijačkog glasa.

Konačni rezultati glasanja bit će obznanjeni u januaru 2020. godine za vrijeme Australian Opena, a izabrani kandidat bit će uvršten u Kuću slavnih 18. jula sljedeće godine, na posebnoj svečanosti tokom završnog vikenda teniskog turnira koji se odigrava na travnatim terenima u Newportu, prenosi Hina.

Do sada je u International Tennis Hall of Fame primljeno 257 teniskih velikana iz 26 zemalja svijeta, uključujući legende poput Andrea Agassija, Martine Navratilove, Chris Evert, Johna McEnroea, Bjorna Borga, Martine Hingis…

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.