Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izrael savladao Poljsku i definitivno izbacio BiH sa Eurobasketa

izrael-kosarka

Drugi meč u okviru grupe A Evropskog košarkaškog prvenstva u Montpellieru odigrale su selekcije Poljske i Izraela, a slavio je Izrael rezultatom 75:73.

Izraelci su na taj način osigurali nastup u drugoj rundi EP-a, te iz daljnjeg takmičenja izbacili selekciju BiH, koja nakon današnjeg teškog poraza od Finske (88:59) više nema ni matematičke šanse za prolaz dalje.

Izrael je do pobjede došao na krilima Gala Mekela koji je postigao 18 poena i pet asistencija, D'or Fischer je dodao 15 poena i osam skokova a Omri Casspi 14 poena i sedam skokova. U timu Poljske se istaknuo Damian Kulig s 13 poena i šest skokova.

U najzanimljivijem današnjem meču grupe B Italija je nakon produžetka savladala Njemačku s 89:82.

U neizvjesnom meču ekipe su se do posljednje minute smjenjivale u vodstvu, ali Njemačka pred domaćom publikom nije uspjela savladati odlični italijanski tim. Nije bio dovoljan ni Dirk Nowitzki, najbolji njemački košarkaš svih vremena koji se na ovom prvenstvu oprašta od reprezentacije.

Nowitzki je na kraju imao 14 poena i deset skokova, ali u dresu Njemačke je briljirao Dennis Schroder, koji je imao učinak od 29 poena, sedam asistencija i četiri skoka.

Iako su Njemaci u trećoj četvrtini stvorili osjetnu razliku, Italija se vratila u meč šutevima za tri poena. Nekoliko sekundi prije kraja Njemačka je imala dva poena prednosti, ali Danilo Gallinari pogađa za produžetke.

U produžecima se ”budi” i Marco Bellineli, kojeg do tog trenutka nije služio šut i pogađa nekoliko vezanih trica koje su donijele Italiji novi trijumf i bodove.

Najefikasniji u taboru ”Azurra” bio je Danilo Gallinari s 25 poena i devet skokova, dok su Belinelli i Andrea Bargnani dodali po 17 poena.

”Azzuri” su prethodno savladali favorizovane Špance i na taj način pokazali da se na njih ozbiljno može računati u borbi za medalju, a sutra će igrati protiv Srbije za prvo mjesto u grupi.

U okviru grupe C Gruzija je savladala Makedoniju sa 90:75 za prvu pobjedu na EP-u, a prvu pobjedu je upisala i Ukrajina, koja je u okviru grupe D pobijedila Latviju 75:74.