Španci sastavili reprezentaciju bivše Jugoslavije, jedan igrač iz BiH

teletovic

U četiri evropske države ovih dana igraju se utakmice Eurobasketa, a mnogi se pitaju kako bi na njemu prošla ekipa bivše Jugoslavije budući da na Evropskom prvenstvu nastupa čak pet Ex-Yu zemalja (Hrvatska, Slovenija, BiH, Srbija i Makedonija).

Isto su se zapitali i Španci, pa je novinar madridskog AS-a sastavio najbolju ekipu sastavljenu od igrača s prostora bivše Jugoslavije za koju je uvjeren da bi bila najjača u Evropi, te veliki izazov i za američki Dream Team.

Na poziciju razigravača izabrao je Slovenca Gorana Dragića, 29-godišnjeg košarkaša Miamija, te godinu dana mlađeg srpskog košarkaša CSKA Miloša Teodosića.

Na poziciji beka-šutera u ovoj ekipi su hrvatski NBA igrač Mario Hezonja iz Orlanda i srpski košarkaš Fenerbahčea Bogdan Bogdanović. Poziciju “tri” pokrivaju hrvatski reprezentativac Bojan Bogdanović i Nikola Kalinić iz reprezentacije Srbije.

Konkurencija pod košem je još jača. Trojac iz NBA lige Hrvat Dario Šarić, Srbin Nemanja Bjelica i reprezentativac BiH Mirza Teletović izbor je Španaca za poziciju krilnog centra, dok su centri u idealnoj Ex-Yu reprezentaciji Ante Tomić (Hrvatska), te Nikola Peković i Nikola Vučević (Crna Gora).

Od dvanaest ovih igrača čak sedam ih nastupa u NBA ligi, prosjek godina im je tek 25.6, a najviše ih dolazi iz Srbije i Hrvatske (po četiri), dvojica su iz Crne Gore, a po jedan iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.