Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvještaj o poslovanju KSBiH za 2015: Mahmutovićev ugovor o radu falsifikat?

harun mahmutovic

Košarkaški savez (KS) BiH mi na osnovu sponzorskih ugovora duguje 700.000 KM, tvrdi Harun Mahmutović, bivši generalni sekretar KS BiH.

Nakon što su Nezavisne jučer objavile tekst i dio izvještaja Nadzornog odbora KS BiH o tome da je Mahmutović, samo na osnovu sponzorskih ugovora i honorara, u 2015. godini zaradio više od 100.000 KM, ovaj bivši funkcioner Saveza tvrdi da to nije istina.

Na pitanje po kojem mu osnovu Savez duguje taj novac, odgovorio je da je, kad je došao u Savez, “potpisao marketinški ugovor”.

Ističe da je mogao, ali da nikada nije uzeo te pare, no, sa druge strane, bivši predsjednik KS BiH Nihad Imamović tvrdi da s Mahmutovićem nikada nije potpisao ugovor koji bi ovom bivšem generalnom sekretaru uopće omogućio da na osnovu svakog sponzorskog ugovora sebi uzima 20 posto!

Prema dokumentu koji je u posjedu “Nezavisnih”, a koji je novo rukovodstvo KS BiH zateklo preuzimanjem funkcija u Savezu, Mahmutović je obnašao dužnost generalnog sekretara na osnovu ugovora o radu, navodno sklopljenog 11. jula 2010. godine između njega i Imamovića.

Tim dokumentom je precizirano da Mahmutoviću od svakog sponzorskog ili donatorskog ugovora koji realizira Savez pripada 20 posto, no ovdje su dvije stvari sporne. Prva je što je ugovor nastao dan prije nego što je Mahmutović uopće zasnovao radni odnos u Savezu (!), što upućuje na falsifikat.

A druga je sama Imamovićeva izjava za “Nezavisne” kako ne bi nikada pristao da potpiše jedan takav protuzakoniti ugovor, budući da se takva vrsta dokumenta regulira menadžerskim ugovorom, a ne ugovorom o radu.[yuzo_related]

Imamović je jučer za “Nezavisne” rekao da je spreman i za grafologa, odnosno, na vještačenje da li se radi o njegovom potpisu na sporni dokument. “Taj ugovor u kojem stoji tih 20 posto ja sto posto nisam potpisao, ni u ludilu. Postoje dva dokumenta, jedan je Odluka UO KS BiH od 12. jula 2010, gdje se Harun Mahmutović imenuje na tri mjeseca, i koji definiše da se u međuvremenu s njim dogovore uslovi i potpiše ugovor o radu.

A drugi, o kojem vi govorite, o procentima od sponzorskih ugovora, nosi datum 11. juli 2010, i ja takav dokument ni u ludilu ne bih potpisao”, ističe Imamović.

Na pitanje da li to onda znači da je dokument o procentima od sponzorskih ugovora “sačinjen” dan ranije nego što je Mahmutović uopće zasnovao radni odnos, Imamović je odgovorio potvrdno.

“Neka sud dokaže da li je falsifikat, a ja sam spreman na vještačenje grafologa”, dodao je.

Imamović je na kraju pojasnio da je dužnosti razriješen 2010, ali da se ugovor s generalnim sekretarom potpisuje maksimalno na četiri godine (vrijedi podsjetiti da se Mahmutović povukao tek nedavno, početkom 2016). Sam Mahmutović, koji je jučer zaprijetio tužbom, rekao je da Imamović može pričati šta hoće.

Ipak, ustvrdio je da je “i prije njega” bila odluka o tome da ide 20 posto onom ko nađe sponzore?! Na Imamovićevu tvrdnju da s njim nikada nije potpisao ugovor koji bi mu garantovao 20 posto od svakog sponzorstva, Mahmutović je konstatovao “da je Imamović ljut i da tvrdi još pet stvari”.

Na pitanje koliko je onda naplatio u 2015, ako tvrdi da nije toliko, budući da smo objavili dokument o tome da je samo na osnovu autorskih honorana naplatio oko 50.000 KM, nije mogao precizno da odgovori.

“To je moja kompletna plata i sve ostalo”, rekao je on, između ostalog. Inače, KS BiH dobio je vlastiti Nadzorni odbor (NO) negdje krajem 2013. godine, na inicijativu novog predsjednika Saveza Aleksandra Fulurije, u vrijeme dok je ovaj bio član UO.

No, velike probleme imao je NO revidirajući poslovanje Saveza u 2015, utvrđujući mnoge propuste, nedostatke i nelogičnosti u isplatama, a tek naknadno će detaljno revidirati sve isplate iz blagajne, troškove prevoza, smještaja i drugo.