Jordan: Ne mogu više da šutim o rasnim podjelama u SAD

jordan

Legendarni američki košarkaš Michael Jordan rekao je danas da “ne može više da šuti” o žestokim tenzijama između Afroamerikanaca i policije u SAD i da je donirao dva miliona dolara dvjema asocijacijama.

“Tužan sam i frustriran zbog podjela i rasnih tenzija koje su u posljednje vrijeme sve gore. Znam da je ova zemlja mnogo više od toga i ne mogu više da šutim. Potrebno je naći rješenje kako bi ljudi crne kože imali jednak i pravedan tretman, a policajci, koji rizikuju živote da bi nas zaštitili, podršku i poštovanje”, napisao je Jordan u otvorenom pismu objavljenom na sajtu “The Undefeated”.

Rasne tenzije su pojačane kada su policajci početkom jula ubili dvojicu Afroamerikanaca u Luizijani i Minesoti, a osam policajaca je ubijeno u napadima crnih militanata.

Jordan je u pismu izrazio nadu da će u američkom društvu doći do “konstruktivnih” promjena i “mirnog međurasnog dijaloga”.

Najbolji košarkaš svih vremena i vlasnik NBA kluba Charlotte, čije se bogatstvo procjenjuje na više od milijardu dolara, donirao je dva miliona dolara dvjema asocijacijama koje promovišu razumijevanje između policije i građana.

“Ta suma nije dovoljna da se problemi riješe, ali se nadam da će pomoći da se stvari promjene nabolje”, naveo je Jordan, koji je sa Chicagom šest puta bio šampion NBA.