Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jovanović: Naš cilj je da na kraju budemo drugi u grupi

fena_goran_jovanovic

Naš cilj u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo (EP) 2017. godine je da pokušamo dobiti dvije utakmice na domaćem terenu i da na kraju budemo drugi u grupi – rekao je danas na konferenciji za novinare selektor ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Goran Jovanović, uoči sutrašnjeg susreta s reprezentacijom Rumunije u Tuzli.

Osvrćući se na utakmicu s Izraelom, koju je bh. selekcija izgubila 76:72, Jovanović je rekao da igračicama nema šta zamjeriti, jer su se srčano borile.

– I ovoga puta presudile su jedna do dvije lopte. Bili smo bolji u skoku, parirali smo agresivnoj igri Izraelki, ali smo izgubili previše lopti. I prije kvalifikacija sam rekao da će teško iz naše grupe druga reprezentacija otići na EP u Češkoj. Nije nas pet godina bilo nigdje, a sada je vidljiv napredak iz utakmice u utakmicu. Svaka pobjeda nam je bitna da u budućim kvalifikacijama ne budemo u zadnjem bubnju – naglasio je Jovanović.

Što se tiče susreta s Rumunkama, selektor kaže da pokušava djevojke motivirati da ponovo pruže maksimum.

– Želimo pobijediti, a za to ćemo morati parirati ubitačnim kontrama Rumunki. I ovoga puta neke djevojke neće moći igrati. Tamara Kapor nije trenirala zbog trbušnog virusa. Matea Tavić je ozdravila, ali ni ona nije dugo trenirala i vidjet ćemo koliko joj je preostalo snage – napomenuo je selektor.

Marica Gajić je podsjetila da je pred meč s Izraelkama obećala da će sve djevojke ostaviti srce na terenu i pokušati pobijediti.

– Obećanje smo ispunile, ali nismo pobijedile. Atmosfera u ekipi je kao rijetko kada dobra i Rumunija je naša nova prilika. Obećavam da ćemo se pokušati revanširati za poraz na startu kvalifikacija. Neće biti lako, vjerovatno će se igrati koš za koš. Ali, imat ćemo pomoć sjajne Linette Kizer i vjerujem u našu pobjedu – rekla je Gajić.

Predstavljene su i dvije mlade košarkašice, Nikolina Babić i Melisa Brčaninović, za koje je rečeno da su budućnost bh ženske košarke.

Obje su prognozirale pobjedu naše reprezentacije, a Melisa Brčaninović je pozvala ljubitelje košarke da napune Mejdan i pruže našim košarkašicama potrebnu podršku.

Utakmica Bosna i Hercegovina – Rumunija igra se sutra u dvorani Mejdan, s početkom u 19.30 sati.