Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jovanović: Reprezentacija BiH spoj iskustva i mladosti

goran jovanovic

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u novembru počinje nastup u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo 2017. u Češkoj Republici.

Najbolje košarkašice BiH nastupit će u kvalifikacijskoj grupi H sa selekcijama Turske, Rumunije i Izraela. Selektor BiH Goran Jovanović za taj ciklus je objavio spisak na kojem se nalazi 16 igračica, a koji predstavlja spoj mladosti i iskustva.

– U dogovoru s Košarkaškim savezom BiH odlučili smo u ovaj kvalifikacioni ciklus ući s kombinacijom iskusnih i mladih igračica, koje će u budućnosti nositi igru selekcije BiH. S ovom ekipom počinjemo novi, četvorogodišnji sistem rada koji će biti podloga za buduće bh. selekcije – izjavio je Jovanović za Fenu.

Na spisku se nalazi i jedna naturalizovana igračica, Amerikanka Lynetta Kizer, koja je odabrana u bh. tim da bi popunila deficitarnu centarsku poziciju.

– Kizer je dovedena u selekciju BiH isključivo jer smo bili “tanki” na poziciji pet, odnosno centarskoj poziciji. Imamo dosta kvaltetnih igračica na poziciji krilnog centra, ali one teško mogu pokrivati reket protiv renomiranih reprezentacija. Tu bi Kizer svojom snagom trebala da se istakne i unaprijedi igru našeg tima – objasnio je Jovanović.

Selektor BiH izdvaja selekciju Turske kao favorita u kvalifikacionoj grupi, ali naglašava da su i ostale ekipe kvalitetne te da je pred BiH težak kvalifikacioni ciklus.

– Turska je već godinama u vrhu evropske košarke. Na zadnjim prvenstvima je osvojila dva treće mjesta, a jedanput je bila četvrta. Rumunija je bila domaćin zadnjeg evropskog prvenstva, a Izrael je uvijek blizu da se kvalifikuje, tako da očekujem veoma teške kvalifikacije. Mi ćemo kao nova reprezentacija tražiti svoje šanse i dati sve od sebe da budemo što uspješniji – zaključio je Jovanović.

Ženska košarkaška reprezentacija BiH će se okupiti 15. novembra u Tuzli, gdje će imati bazu priprema za ove kvalifikacije, a prvu utakmicu će igrati u gostima u Rumuniji 21. novembra, dok četiri dana kasnije dočekuju Tursku, čime će završiti taj ciklus kvalifikacija.

Naredni ciklus je u februaru, a posljednji u novembru sljedeće godine. Na evropsko prvenstvo plasirat će se pobjednici devet kvalifikacijskih grupa i šest najboljih drugoplasiranih reprezentacija.

Jovanović je pozvao 16 igračica, a na njegovom spisku su: Nikolina Babić, Irena Vrančić, Miljana Džombeta, Milica Deura, Tamara Kapor, Matea Tavić, Aida Kalušić, Marica Gajić, Dragana Svitlica, Lyinetta Kizer, Marina Džinić, Emina Demirović, Anđela Delić, Nikolina Delić, Melisa Brčaninović i Nikolina Džebo.