Ostali sportovi

Ryan Sandes

Južnoafrikanac pretrčao 160 kilometara oko kuće

20/04/2020

Sandes je počeo trčati u četvrtak u 1.15 sati i samo jednom je stao da se napuni energijom u svojoj trpezariji,

Južnoafrički ultra trkač Ryan Sandes poznat je kao neko ko je stalno testirao granice na različitim zahtjevnim stazama tokom impresivne 13-godišnje karijere, a navike nije promijenio ni ovih dana kada formu pokušava održati kod kuće.

Sandes je počeo trčati u četvrtak u 1.15 sati i samo jednom je stao da se napuni energijom u svojoj trpezariji, te da obuče novi komplet za trčanje, da bi čitavih 100 milja (više od 160 kilometara) istrčao za 26 sati i 27 minuta kasnije, odnosno u petak u 3.43, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom svog #HomeRun izazova, kojim je postavio ljestvicu visoko za ostale atletičare, ovaj Južnoafrikanac je protrčao otprilike 1.463 puta kroz 110 metara dugu stazu oko kuće i 4.500 metara zelene staze u blizini svog doma.

U videu kojeg je snimila njegova supruga Vanessa, 38-ogodišnji Sandes kaže kako je izazov bio teži nego što je očekivao i da mu je laknulo kada je završio.

„Nisam baš osoba za dvorišne utrke, tako da sada osjećam kako mogu biti miran sedmicu dana tokom kojih ne moram trčati niti jednu neizazovnu utrku od pet kilometara u dvorištu ili nešto slično tome“, rekao je Sandes, kojem su tokom utrke pomagali supruga Vanessa i sin Max puneći stolove energetskim pićima i hranom.

Ovaj stanovnik Cape Towna, koji je tokom izazova savladao pola visine Mont Everesta ako računamo koliko puta je istrčao uz stepenice, kaže da mu je najintrigantnija bila psihička dimenzija izazova – kako prevazići takav tip dosade.

Južnoafrikanac je u karijeri prešao 75.000 kilometara trčeći i trenirajući za podvige, što je dužina kao da je dva puta trčao oko svijeta. Među njegovim poduhvatima izdvaja se 2018. godina kada se hrabro suočio sa ekstremnim vremenskim uvjetima kako bi skinuo rekord na stazi Velika Himalaja koju je prešao sa Rynom Grieselom za 25 dana, tri sata i 24 minute.

Takođe je ostvario pobjede na sve četiri ultra utrke (po 250 kilometara svaka) prestižnog takmičenja „Četiri pustinje“. Međutim, za izazov sa kojim se suočio u svom dvorištu kaže da je nešto potpuno drugačije od svega do sada.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.