Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

memorijal

Kalesija nije zaboravila Ernu: U čast stradale reprezentativke BiH pokreću Memorijal

erna sinanovic

Na Dan Općine Kalesija (23. maja) Erna je postuhumno odlikovana najvećim priznanjem Općine – Plaketa sa zlatnim grbom

Uskoro će se navršiti godina dana otkako je u stravičnoj automobilskoj nesreći stradala bivša odbojkaška reprezentativka Erna Sinanović. Erna je poginula u večernjim satima 3. januara 2018, u stravičnoj saobraćajnoj nesreći, kada su život izgubile i njene dvije saputnice iz automobila, Ajša i Ajka Hamzić.

Dva dana kasnije hiljade građana Kalesije, kao i sportskih prijatelja iz cijele BiH, došlo je na posljednji ispraćaj Erne Sinanović, kojoj je klanjana dženaza i obavljen ukop u rodnim Miljanovcima kod Kalesije.

Nakon Ernine smrti u Kalesiji je proglašen i Dan žalosti. Na Dan Općine Kalesija (23.maja) Erna je postuhumno odlikovana najvećim priznanjem Općine – Plaketa sa zlatnim grbom.

Sportski savez Općine Gradačac je posthumno odlikovao Ernu. Uradio je to i Sportski savez Bosne i Hercegovine.

Bilo je i prijedloga da se po Erni nazove i Sportska dvorana u Kalesiji, koja je još uvijek u izgradnji, kao i da se jedna od ulica u njenom rodnom gradu nazove njenim imenom…

Ono što je sada već izvjesno jeste da će Kalesijci organizirati Memorijal u čast Erne Sinanović. Proteklih dana članovi uprave ŽOK Bosna su, uz odobrenje porodice Sinanović, počeli zvaničnu priču oko odigravanja 1. Memorijalnog odbojkaškog turnira Erna Sinanović, koji bi postao tradicija.

Formiran je Organizacioni odbor, koji je odredio datum odigravanja turnira – 5. januar 2019. (subota), tačno godina dana od dženaze i ukopa Erne Sinanović.

Organizacioni odbor je pred sebe postavio zadatak da organizira odbojkaški turnir na kojem bi učestvovale ekipe za koje je Erna nastupala tokom karijere; ŽOK POLO, OK Kula Gradačac, ŽOK Bosna, kao i jedna od ženskih reprezentativnih selekcija BiH.

Pored samog odbojkaškog turnira, koji će okupiti i nekadašnje Ernine saigračice, planirane su i druge aktivnosti kojima će se na dostojanstven način odati počast pred likom i djelom najbolje sportistkinje Kalesije.

Organizacioni odbor poziva sve one koji žele dati svoj doprinos organizaciji turnira da to urade kontaktirajući upravu ŽOK Bosna Kalesija.

Također, pozvali su i sve Kalesijce, kao i sve ljubitelje sporta, da 5. januara 2019. svojim dolaskom pokažu da će lik i djelo Erne Sinanović i dalje živjeti u Kalesiji.