Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

đorđević objavio spisak

Kalinić zbog izjave “nismo nebeski narod, niti smo ikad bili” izbačen iz reprezentacije

Basketball – Olympics: Day 7

Razgovarao sam sa Kalinićem u ponedeljak i on je reagovao vrlo zrelo i pozitivno. Razumio je i shvatio priču zašto ga sada nema

Srpski košarkaši Nemanja Nedović i Nikola Kalinić sigurno ne idu na Svjetsko košarkaško prvenstvo u Kini. Ova odluka selektora Srbije Aleksandra Đorđevića izazvala je dosta pažnje i polemika, a ove srijede je Đorđević otkrio da je razgovarao sa spoemnutim košarkašima nakon što su precrtani.

Istakao je da je igračima jasno zbog čega ih nema na spisku putnika u Kinu, ali i da razloge za tu odluku ne želi da obrazlaže, da je to najbolje da ostane unutar tabora “orlova”.

– Svi igrači znaju zašto ih nema, ali dozvolite da to ostane između nas.. Razgovarao sam sa Kalinićem u ponedeljak i on je reagovao vrlo zrelo i pozitivno. Razumio je i shvatio priču zašto ga sada nema – rekao je Đorđević za “Sportski žurnal”.

Iako to Đorđević nije želio priznati ili javno obznaniti, svi u Srbiji znaju zašto je Kalinić izbačen iz reprezentacije. U pitanju je “verbalni delikt”, tačnije javno izrečeno mišljenje o Kosovu krajem januara ove godine.

Podsjećamo, kalinić je tada izjavio:

– Otkad znam za sebe, a rođen sam 1991. godine, postoje problemi i razmirice oko Kosova. Svjestan sam da će me mnogi zbog ovih rečenica zamrziti, ali vrijeme je da neko to kaže javno: Riješimo taj problem, izvucimo što možemo i nastavimo dalje – Kosovska bitka se odvila prije 600 i više godina i već desetljećima to nije “naš” teritorij. Neka me isprave stariji i pametniji ako griješim. Niko ne živi od prošlosti i što se prije pomirimo sa sadašnjošću i nastavimo dalje, bit će nam bolje – kazao je Kalinić i nastavio:

– Nismo nebeski narod, niti smo ikada bili. Imali smo svijetlih trenutaka u prošlosti, ali moramo se pomiriti s tim da smo sada mala i nebitna tačka na ogromnoj karti svijeta. Ko mi ne vjeruje, neka proputuje svijetom i neka kaže strancima odakle je i ko je, doživjet će šok, siguran sam. Ja sam ga doživio. Nedavno je i potpisan novi ugovor o saradnji između Njemačke i Francuske, prvi je bio 1963. godine, dakle 16 godina poslije svega što se događalo u Drugom svjetskom ratu. Hej, 16 godina od svih zločina, zlodjela i žrtava su shvatili da moraju zajedno i pogledajte gdje su sada? A mi i dalje pričamo o Kosovskom boju i ko zna čemu… – dodao je košarkaš i zaključio:

– Gledam ista lica otkad znam za sebe. A realno stanje u Srbiji, uz iznimku Beograda i donekle Novoga Sada, sve je gore. Razumijem da politika i fotelje kao droga, lako je navući se, ali dosta je više. Očigledno je da nas ta politika i ideje iz 20. stoljeća ne vode nikuda. Zakazali su mladi iz osamdesetih i devedesetih koji su dozvolili da ih posvađaju i podijele

Inače, Đorđević je nedavno skratio spisak na 18 imena, a pripreme počinju 18. jula. Prvenstvo počinje 31. avgusta, a 15. septembra je na programu veliko finale.

Ovo je spisak igrača na koje Aleksandar Đorđević računa:

Miloš Teodosić, Stefan Jović, Vasilije Micić, Bogdan Bogdanović, Dragan Milosavljević, Marko Gudurić, Aleksa Avramović, Dejan Todorović, Vladimir Lučić, Marko Simonović, Nemanja Bjelica, Milan Mačvan, Stefan Birčević, Nikola Jokić, Miroslav Raduljica, Nikola Milutinov, Boban Marjanović i Ognjen Kuzmić.