Kazahstanska “zvijer” 14. put odbranila WBA naslov u srednjoj kategoriji

golovkin

Bio mu je to 33. meč u karijeri, 30. nokaut, od toga 20. u nizu. Kazahstanac Gennady Golovkin 14. je put odbranio WBA naslova u srednjoj kategoriji, čime je izjednačio podvig Carlosa Monzona iz 70-ih godina prošlog vijeka. Sada je ispred Golovkina, kada je broj odbrana titula u pitanju, samo legendarni Hopkins koji ih je svojevremeno skupio čak 20.

Bilo je to još jedno nemilosrdno razbijanje protivnika, ovaj put bio je to Wille Monroe Jr., koji mu se usudio izaći na megdan.

Golovkin je krenuo snažno, u drugoj rundi dva put rušio Monroea. No, na završni udarac se čekalo do šeste runde.

Wille se uspio podići, samo da bi rekao sucu: “Gotov sam”. Bila je to, definitivno, pametna odluka.

Nakon meča Golovkin je još uvijek sirovim engleskim objasnio da samo gledali “A big drama show” i time stvorio novi hashtag koji je Twitter zajednica oduševljeno prihvatila.

Iz njegovih izjava moglo se iščitati da je namjerno popustio nakon druge runde, samo da bi produžio meč za publiku. Je li to zaista tako, nećemo saznati. Ono što jest sigurno je da će ga najveća imena u srednjoj i oko srednje kategorije i dalje zaobilaziti u širokom luku, što je sramota za sport boksa.

U prethodnom meču Roman “El Chocolatito” Gonazalez razbio je Edgara Sousu u dvije runde i odbranio naslov u muha kategoriji.